08 Νοεμβρίου 2013

ΒΒC: H Σαουδική Αραβία επενδύει στα πυρηνικά όπλα Mπορεί να αποκτήσει ατομικές βόμβες αν κριθεί απαραίτητο


ΒΒC: H Σαουδική Αραβία επενδύει στα πυρηνικά όπλα
Το βρετανικό δίκτυο BBC ισχυρίζεται σε άρθρο του πως η Σαουδική Αραβία έχει επενδύσει πολλά χρήματα στα πυρηνικά όπλα που σχεδιάζει και παράγει το Πακιστάν, εκτιμώντας πως μπορεί να αποκτήσει ατομικές βόμβες όποτε το κριθεί αυτό απαραίτητο. Όπως έχουν δηλώσει πολυάριθμες πηγές στο δημοσιογράφο του BBC, Μαρκ Ερμπαν, φαίνεται πως οι Σαουδάραβες ετοιμάζονται να κάνουν την δική τους κίνηση στο «παιχνίδι» των πυρηνικών. Εκπρόσωπος του NATO σε συνομιλία του με τον Ερμπαν ισχυρίστηκε πως είχε πληροφορηθεί από πράκτορες στο Πακιστάν ότι πυρηνικός εξοπλισμός βρισκόταν στα σκαριά για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας.
Μέχρι πρότινος η κυβέρνηση της Ριάντ υποστήριζε πως θα συγκέντρωνε πυρηνικό εξοπλισμό μόνο σε περίπτωση που το ίδιο θα έπραττε και το Ιράν. Ωστόσο, ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραηλινού στρατού, υποπτέραρχος Άμος Γιάντλιν, πριν ένα μήνα δήλωσε σε ένα συνέδριο στη Σουηδία πως «αν το Ιράν κατείχε μια ατομική βόμβα, η Σαουδική Αραβία δεν θα περίμενε ούτε ένα μήνα. Εχουν ήδη πληρώσει για μια βόμβα και θα πάνε απλώς στο Πακιστάν και θα επιστρέψουν με αυτό που χρειάζεται να εχουν». Φήμες λένε πως η Σαουδική Αραβία έχει ήδη κατασκευάσει μια στρατιωτική βάση για πυραύλους CSS-2, με τις θέσεις εκτόξευσης τους ευθυγραμμισμένες προς το Ιράν και το Ισραήλ.

Οι Σαουδάραβες κινούνται δυναμικά και στο χώρο της αγοράς υποβρυχίων. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild am Sonntag», ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας έστειλε επιστολή στην Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ζητώντας την αγορά 25 υποβρυχίων από τη Γερμανία αξίας δυο δισεκατομμυρίων ευρώ.  Τα δημοσίευμα καταλήγει πως ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και αρνήθηκε την πληροφορία για την αγορά των υποβρυχίων.