08 Νοεμβρίου 2013

Γύρω γύρω όλοι και στη μέση το… Ιράν

ΙΣΡΑΗΛ Η αθώωση του ακροδεξιού συμμάχου του Νετανιάχου, Λίμπερμαν, σημαίνει ότι, πιο ισχυρό τώρα, το Τελ Αβίβ θα μπορέσει να χειριστεί το Παλαιστινιακό με στόχο τη διευθέτηση −μαζί με τις ΗΠΑ− του ιρανικού ζητήματος
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
 «Μέλι» έσταζε το στόμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο χθεσινό του τηλεφώνημα προς τον υπερεθνικιστή Αβιγκντορ Λίμπερμαν, με το οποίο τον καλωσόριζε και πάλι στο πολιτικό πλευρό του.«Σας συγχαίρω για την ομόφωνη αθώωση και είμαι ευτυχής για την επιστροφή σας στην ισραηλινή κυβέρνηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για το καλό του λαού μας» ήταν κατά την επίσημη εκδοχή η σύντομη συνομιλία μεταξύ τους, που έγινε αμέσως μετά την απαλλαγή του πρώην −και κατά πώς φαίνεται εκ νέου− υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ από τις κατηγορίες για διαφθορά και παράβαση καθήκοντος.

Νομικό τέλος
 Αν και η Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση, η αθωωτική απόφαση εκτιμάται ότι βάζει τέλος στις πολυετείς νομικές περιπέτειες του Λίμπερμαν. Αυτές άρχισαν το 2001 με τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του για δωροληψία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Επεκτάθηκε σε συνολικά 9 χώρες. Και τελικά οδήγησε στην παραπομπή του σε δίκη, πλην όμως μόνο για τον καταγγελλόμενο ως παράτυπο διορισμό ενός Ισραηλινού διπλωμάτη στη θέση του πρεσβευτή στη Λιθουανία, ως αντάλλαγμα στις πληροφορίες που έδωσε στον Λίμπερμαν για τις έρευνες που είχε ήδη αρχίσει τότε σε βάρος του η ισραηλινή αστυνομία.

«Αυτό το κεφάλαιο έχει για εμένα κλείσει και τώρα επικεντρώνομαι στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας» δήλωσε ο 55χρονος ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, που τώρα ανοίγει τον δρόμο για την πανηγυρική επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Κατά πάσα πιθανότητα μάλιστα στην κεφαλή του νευραλγικού ΥΠΕΞ, από το οποίο αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την απαγγελία των κατηγοριών, πριν από ένα χρόνο. Στο μεσοδιάστημα την «καρέκλα» του τη «ζέσταινε» ο ίδιος ο Νετανιάχου, κρατώντας στα χέρια του το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο παράλληλα με την πρωθυπουργία…

Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευαίσθητη και κρίσιμη. Εποικος ων ο ίδιος −κάτοικος στα κατεχόμενα εδάφη όπου οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να ιδρύσουν κράτος− ο Λίμπερμαν κάνει την πολιτική επάνοδο την ώρα που ο ισραηλινο-παλαιστινιακός ειρηνευτικός διάλογος έχει μπει στην πιο δύσκολη φάση του και ενώ επιχειρείται η επαναχάραξη του «διπλωματικού χάρτη» στην ευρύτερη περιφέρεια της Μέσης Ανατολής.

Η είδηση της αθώωσής του συνέπεσε με τη νέα, έβδομη μέσα σε οχτώ μήνες επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στην Ιερουσαλήμ με αποστολή την επαναπροώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, αυτή τη φορά προφανώς στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διπλωματικού παζαριού με το Τελ Αβίβ για τις αλλαγές που συντελούνται στη γεωγραφική γειτονιά του.

Αμερικανικοί στόχοι
 Αν και ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα −η Ουάσινγκτον έχει καθορίσει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης μέχρι τις αρχές του νέου έτους−, ο Κέρι βρέθηκε για πολλοστή φορά να ακούει ένθεν και ένθεν γκρίνια. Οι Ισραηλινοί καταλογίζουν στους Παλαιστίνιους παρελκυστική στάση. Και οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί προσπαθούν να αποφύγουν τα πιο καυτά ζητήματα: τον καθορισμό συνόρων, το θέμα των προσφύγων, το μέλλον των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη, όπου το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα σχέδια για την ανέγερση επιπλέον 3.500 σπιτών!

Επιδίωξη τώρα του Τζον Κέρι −γράφει η «Washington Post»− είναι να οργανώσει άμεσα μια συνάντηση μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και του Παλαιστίνιου προέδρου Αμπάς, το ιδανικότερο στα τέλη αυτής της εβδομάδας, στην Ιορδανία, μπας και ξανασπάσει ο «πάγος» μεταξύ τους. Στο τραπέζι θα πέσουν, κατά το δημοσίευμα, διάφορες… προσφορές.

«Αμερικανοί και Αραβες διπλωμάτες», αναφέρει, «έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήταν πιθανόν ορισμένοι από τους πολυπληθέστερους εβραϊκούς οικισμούς να παραμείνουν σε ισραηλινά χέρια, με αντάλλαγμα την παραχώρηση έτερων εκτάσεων στους Παλαιστίνιους στο πλαίσιο μιας τελικής συμφωνίας».

Σε κάθε περίπτωση, διεμήνυσε ο Αμπάς, η παλαιστινιακή πλευρά «δεν πρόκειται να παραχωρήσει ούτε ένα χιλιοστό από την Ανατολική Ιερουσαλήμ (…) και δεν πρόκειται να αποδεχτεί την παρουσία ούτε ενός Ισραηλινού στα εδάφη μας μετά την επίτευξη συμφωνίας», ακόμη κι αν το Τελ Αβίβ επικαλεστεί προσχηματικά ζητήματα ασφαλείας. Παράμετρο για την οποία ο Παλαιστίνιος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης μιας διεθνούς δύναμης όπως π.χ. του ΝΑΤΟ…

Τοπικές ισορροπίες
 Πολλά ωστόσο θα κριθούν από τις περιφερειακές ισορροπίες, που βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση στη Μέση Ανατολή. Εχοντας τον Αμερικανό υπ. Εξωτερικών στο πλευρό του, ο Νετανιάχου προειδοποίησε ανοιχτά χθες ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει «μεροληπτική συμφωνία» με το Ιράν στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, που ξαναρχίζουν σήμερα στη Γενεύη. Το ίδιο λίγο πολύ είπαν στον Κέρι και οι Σαουδάραβες, κατά την επίσκεψή του στο Ριάντ τη Δευτέρα.

Η απάντηση ήταν η ίδια και προς τα δύο μέρη. «Στόχος μας είναι ένα ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς» επανέλαβε χθες από την Ιερουσαλήμ ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Αλλά το έχω πει πολλές φορές» διαβεβαίωσε: «Το να μην υπάρξει συμφωνία είναι καλύτερο από το να καταλήξουμε σε μια κακή συμφωνία». Αυτό βέβαια ως προς το θέμα του Ιράν…