Η οργάνωση βετεράνων πολέμου “Επιτελείο για την υπεράσπιση του
κροατικού Βούκοβαρ” και η οργάνωση ανάπηρων πολέμου ανήγγειλαν ότι στις
17 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν τη συγκέντρωση υπογραφών με στόχο την
προκήρυξη δημοψηφίσματος για να ανακηρυχθεί το Βούκοβαρ τόπος ευσέβειας
και για να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Η οργάνωση βετεράνων πολέμου του Βούκοβαρ πρωτοστατεί στις διαμαρτυρίες για την τοποθέτηση δίγλωσσων πινακίδων στη λατινική γραφή (την οποία χρησιμοποιούν οι Κροάτες) και στην κυριλλική γραφή (την οποία χρησιμοποιούν οι Σέρβοι) στα δημόσια κτίρια της πόλης, όπως προβλέπεται από το νόμο για τις μειονότητες.
Ο νόμος καθιστά υποχρεωτική τη διγλωσσία σε περιοχές της Κροατίας, στις οποίες πάνω από το 1/3 του πληθυσμού ανήκει σε μειονότητα. Στο Βούκοβαρ, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού είναι Σέρβοι.
Ο κ. Γιόσιτς τόνισε ότι σε μερικές μέρες θα γίνει γνωστό το ερώτημα που θα διατυπώνεται στο δημοψήφισμα.Το “Επιτελείο για την υπεράσπιση του κροατικού Βούκοβαρ” οργάνωσε διαμαρτυρίες στη διάρκεια των οποίων ξηλώθηκαν οι πινακίδες στις δύο γραφές και καταστράφηκαν και στη συνέχεια οι κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν και σε άλλες περιοχές της Κροατίας, στις οποίες οι Σέρβοι αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού και έχουν δικαίωμα στη διγλωσσία.Το δημοτικό συμβούλιο του Βούκοβαρ πρόσφατα υιοθέτησε αλλαγές στο καταστατικό του δήμου με τις οποίες η πόλη ανακηρύχθηκε τόπος ξεχωριστής ευσέβειας και εξαιρέθηκε από το νόμο για τις μειονότητες ώστε να χρησιμοποιείται μόνον η κροατική γλώσσα και η λατινική γραφή.
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η αλλαγή του καταστατικού του δήμου του Βούκοβαρ να καταλήξει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
“Αν κάποιος καταθέσει ένσταση για την αλλαγή του καταστατικού, για παράδειγμα το Συμβούλιο Εθνικών Μειονοτήτων, τότε το υπουργείο Διοίκησης πρέπει να σεβαστεί τη συγκεκριμένη διαδικασία και μεγάλες είναι οι πιθανότητες στο τέλος να ζητηθεί γνωμοδότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου”, σημείωσε.
Οι Σέρβοι κάτοικοι του Βούκοβαρ ανήγγειλαν ότι θα ζητήσουν αποτίμηση της νομιμότητας των τροποποιήσεων του καταστατικού, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της σερβικής εθνικής μειονότητας στην πόλη Τζόρτζε Μάτσουτ είπε ότι θα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του στο υπουργείο Διοίκησης.
Ο πρόεδρος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου και αντιπρόεδρος του Ανεξάρτητου Δημοκρατικού Σερβικού Κόμματος, Μίλοραντ Πούποβατς δήλωσε χθες ότι η σερβική μειονότητα στην Κροατία θα προσφύγει σε αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς στον ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων αναπήρων πολέμου δήλωσαν ότι θα αρχίσουν τη συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, επειδή η κυβέρνηση όχι μόνον δεν επιλύει τα προβλήματά τους, αλλά και περιορίζει τα δικαιώματά τους.
Πηγή: ΑΜΠΕ