08 Νοεμβρίου 2013

Επιμένουν στο σχέδιο Μπαν

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ-Ο Ερντογάν επανήλθε στην «ιδέα» για σχέδιο τύπου Ανάν από τον Γ.Γ.Ούτε και χθες υπήρξε πρόοδος στο ζήτημα του κοινού ανακοινωθέντος, με τον Ντερβίς Έρογλου να δηλώνει πως η αναθεωρημένη του πρόταση είναι «το ύστατο σημείο» που μπορεί να φτάσει η τουρκική πλευρά

Τη σκυτάλη από τον Εγκεμέν Μπαγίς έλαβε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, επαναφέροντας τα περί σχεδίου Μπαν Κι Μουν. Δήλωσε πως αν οι Ελληνοκύπριοι είναι αποφασισμένοι, η Τουρκία μπορεί να κάνει συστάσεις και στους Τουρκοκύπριους και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και η Ελλάδα.
Πρόσθεσε ότι, εάν όλοι μπορούσαν να το κάνουν αυτό, τότε, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, θα μπορούσε να λυθεί το Κυπριακό σύντομα. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, Τουρκία και Κύπρος μπορούν να εργαστούν μαζί και να κάνουν από κοινού βήματα. Υπήρξε ένα Σχέδιο Ανάν, το οποίο τέθηκε στην άκρη, είπε, και ίσως τώρα να υπάρξει ένα Σχέδιο Μπαν. Τόνισε πως θα πρέπει να βρεθεί ένα σχέδιο και να γίνουν βήματα γρήγορα μπροστά, για να επιτευχθεί αποτέλεσμα.


Όλοι στον χορό
Ο Ερντογάν μιλούσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ, στη Στοκχόλμη, και αναφέρθηκε στη συνάντησή του στην Αγία Πετρούπολη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και στην πρότασή του υπέβαλε ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτριες χώρες, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο στις συνομιλίες για το Κυπριακό, διότι ο στόχος θα έπρεπε να είναι να λυθεί αυτό το πρόβλημα και να μην υπάρχουν περαιτέρω καθυστερήσεις. Σημείωσε ότι οι φίλοι του, μεταξύ των οποίων και ο κ. Ράινφελντ, πιστεύουν στη σημασία της επίλυσης του Κυπριακού, και πρόσθεσε ότι ο κ. Ράινφελντ έχει εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως και η Τουρκία.

Κι άλλες ανταλλαγές

Την ίδια στιγμή, στη Λευκωσία και χθες πήγαιναν και έρχονταν θέσεις και έγγραφα. Είναι σαφές πως οι διαφορές παραμένουν ανάμεσα στις δύο πλευρές, παρά την εντατικοποίηση των προσπαθειών, αφού η μεν ελληνική πλευρά επιμένει στην ανάγκη συμπερίληψης όλων των βασικών στοιχείων της λύσης στην κοινή δήλωση και η τουρκική πλευρά εμμένει στις δικές της τοποθετήσεις, σε ζητήματα όπως η εσωτερική ιθαγένεια και το κατάλοιπο εξουσίας. Ως εκ τούτου, γίνεται αντιληπτό πως και χθες οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν επί του κειμένου, εξαιτίας των διαφορών που ταλανίζουν τη διαδικασία από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών.

Προς τη σωστή κατεύθυνση
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τη συνάντησή του με τον Ντερβίς Έρογλου, ανέφερε πως οι δύο πλευρές εκπονούν διάφορες ιδέες και προτάσεις και ότι αποστέλλουν μηνύματα η μια στην άλλη. «Τα πράγματα αλλάζουν κάθε μέρα», είπε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ., προσθέτοντας ότι «βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση». Πρόσθεσε πως θα επιδιώξει κι άλλες επαφές προτού φύγει από την Κύπρο, κατά τη σημερινή ημέρα. Ερωτηθείς κατά πόσον είναι εφικτή μια συμφωνία ως προς το κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ελπίζει πως ναι, συμπλήρωσε όμως ότι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Ο ίδιος, συμπλήρωσε, δεν θα αργήσει να επιστρέψει στην Κύπρο, ενώ η ομάδα του θα συνεχίσει να έχει συναντήσεις με τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της απουσίας του.

Φταίνε οι άλλοι
Ο Έρογλου, από πλευράς του, δήλωσε πως η τουρκική πλευρά παρέδωσε εποικοδομητική πρόταση, την έκτη της, και έχει φτάσει στο «ύστατο σημείο που μπορεί». Πρόσθεσε πως η ε/κ πλευρά κατέστησε το κοινό ανακοινωθέν προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι συμφωνούν με τον κ. Ντάουνερ ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει κατάληξη, εξαιτίας, όπως είπε, των απαιτήσεων και εμποδίων που θέτει η ε/κ πλευρά. Υποστήριξε ότι καταβάλλει προσπάθειες για το κοινό ανακοινωθέν τις τελευταίες εβδομάδες και ότι οι όποιες δυσκολίες δεν οφείλονται στη στάση της τ/κ πλευράς. Θα ήταν δυνατό να υπάρξει κατάληξη σε ένα σύντομο κείμενο, σε μερικές ημέρες ή ακόμη και ώρες, πρόσθεσε ο εγκάθετος της κατοχής, εντούτοις είπε ότι οι δυσκολίες συνεχίζονται για δύο μήνες.

Εδώ σε θέλω Νίκο…
«Η μπάλα βρίσκεται στην ε/κ πλευρά», ανέφερε ο Ντερβίς Έρογλου. «Εφόσον ο κ. Αναστασιάδης επιζητεί λύση, θα πρέπει να προσέλθει στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων), διαφορετικά αν δεν θέλει, να το πει», προκάλεσε τον Πρόεδρο. Συμπλήρωσε ότι αν υπάρχει θέληση για συμφωνία από τις δύο πλευρές, μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις χωρίς την ύπαρξη κοινού ανακοινωθέντος, είπε όμως ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιμένει σε αυτό. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού περί «σχεδίου Μπαν Κι Μουν», ο Έρογλου απάντησε ότι η λύση θα είναι κυπριακή και δεν θα επιβληθεί, ενώ πρόσθεσε ότι το Σχέδιο Ανάν δεν ισχύει, διότι απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν έχει υπόψη του κάποιο «Σχέδιο Μπαν», ενώ πρόσθεσε ότι ο διάλογος με την Άγκυρα είναι συνεχής.

Υπερπηδούνται οι διαφορές
Διαφορετική άποψη από τον Ντερβίς Έρογλου έχει πάντως ο λεγόμενος υπουργός του, Οζντίλ Ναμί. Αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη διαφορά προσεγγίσεων μεταξύ τους, ο Ναμί είπε ότι οι διαφορές των δύο πλευρών ως προς την κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν είναι λιγότερες τώρα, σημειώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες για υπερπήδησή τους. Μιλούσε, μάλιστα, αμέσως μετά από συνάντηση που είχε με τον Έρογλου. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, Έρογλου και Ναμί είχαν διαβούλευση για τα βήματα που θα αναληφθούν. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Ναμί εξέφρασε την ευχή «για ένα θετικό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν».

Ποια παρεξήγηση;
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο, η χθεσινή στροφή Ντάουνερ αναφορικά με το τελεσίγραφο του Γ.Γ., δεν φαίνεται να έπεισε τα κόμματα. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης δήλωσε πως τα ΗΕ και ο Ειδικός Σύμβουλός τους έχουν την ευθύνη ως θεματοφύλακες των αποφάσεων του ΟΗΕ να εξασφαλίσουν ότι το κοινό ανακοινωθέν θα ανταποκρίνεται στα όσα περιλαμβάνουν τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο. «Η ερμηνεία του κ. Ντάουνερ ότι η δήλωση του εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν αποτελεί τελεσίγραφο για την πλευρά μας, ενισχύει ακόμα περισσότερο τις απόψεις εκείνων, συμπεριλαμβανομένου του ΔΗΚΟ, που
ξεκαθαρίζουν ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε οποιοδήποτε τελεσίγραφο».

Συσκοτίζει τα γεγονότα
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι «κατά τη συνήθη του τακτική ο κύριος Ντάουνερ συσκοτίζει τα γεγονότα προσπαθώντας να μας πείσει ότι δεν είχε πρόθεση για χρονοδιάγραμμα στο κοινό ανακοινωθέν και ότι όλοι εμείς στην Κύπρο άλλα καταλάβαμε και τον έχουμε παρεξηγήσει». Δεν χωρεί, πλέον, αμφιβολία ότι ο κύριος Ντάουνερ δεν ενδιαφέρεται να υπάρξει σωστή προετοιμασία, αλλά να ξεκινήσει άρον-άρον ο διάλογος και ας συρθεί η πλευρά μας σε μιαν άγονη διαδικασία λαθροβίωσης του Κυπριακού χωρίς λύση, όπως γινόταν την τελευταία πενταετία, τόνισε. «Το μόνο χρονοδιάγραμμα που χρειαζόμαστε σήμερα είναι το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης του κυρίου Ντάουνερ από τη διαμεσολάβηση του Κυπριακού. Στα πέντε χρόνια αυτής της μεσολάβησής του, απέδειξε ότι δεν τον ενδιαφέρει η σωστή λύση του Κυπριακού, αλλά η έγνοια του είναι η εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων στην Κύπρο», υπογράμμισε ο κ. Γιωργάλλας.

Ίδια παράσταση…
«Για ακόμα μια φορά παρακολουθήσαμε την ίδια ‘παράσταση’ από τον κ. Ντάουνερ να μιλά για παρεξήγηση και ότι χαθήκαμε στη μετάφραση. Είναι με μεγάλη μας λύπη που διαπιστώνουμε ότι, δυστυχώς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ζητά με αποφασιστικότητα την απομάκρυνσή του», σημείωσε από πλευράς της η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου. Το Κίνημα, είπε, θεωρεί ότι ο κ. Ντάουνερ πρέπει να απομακρυνθεί το συντομότερο και να αντικατασταθεί με έναν αποτελεσματικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ, από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερντογάν: Ίσως να υπάρξει Σχέδιο Μπαν για Κυπριακό

Τη θέση ότι η Τουρκία και η "ελληνοκυπριακή διοίκηση" μπορούν να εργαστούν μαζί και να κάνουν από κοινού βήματα στο Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι ίσως να υπάρξει τώρα ένα Σχέδιο Μπαν.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ, στη Στοκχόλμη, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στη συνάντησή του στην Αγία Πετρούπολη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και την πρόταση που υπέβαλε ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτριες χώρες, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο στις συνομιλίες για το Κυπριακό, διότι ο στόχος θα έπρεπε να είναι να λυθεί αυτό το πρόβλημα και να μην υπάρχουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Όπως είπε ο κ. Ερντογάν, αν οι Ελληνοκύπριοι είναι αποφασισμένοι, η Τουρκία μπορεί να κάνει παρόμοιες συστάσεις και στους Τουρκοκύπριους και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και η Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι, εάν όλοι μπορούσαν να το κάνουν αυτό, τότε, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, θα μπορούσε να λυθεί το Κυπριακό σύντομα.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι φίλοι του, μεταξύ των οποίων και ο κ. Ράινφελντ, πιστεύουν στη σημασία της επίλυσης του Κυπριακού, και πρόσθεσε ότι ο κ. Ράινφελντ έχει εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως και η Τουρκία.Όπως είπε, Τουρκία και Κύπρος μπορούν να εργαστούν μαζί και να κάνουν από κοινού βήματα, προσθέτοντας ότι υπήρξε ένα Σχέδιο Ανάν, το οποίο τέθηκε στην άκρη, και ίσως τώρα να υπάρξει ένα Σχέδιο Μπαν.Επεσήμανε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένα σχέδιο και να γίνουν βήματα γρήγορα μπροστά για να επιτευχθεί αποτέλεσμα.