08 Νοεμβρίου 2013

Αλβανία: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της καταστροφής χημικών


Οι οικολογικές οργανώσεις και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην Αλβανία, απαιτώντας διαφάνεια από την κυβέρνηση για το θέμα αυτό.
«Είμαστε ενάντια στην καταστροφή των χημικών όπλων στην Αλβανία. Η υγεία των οικογενειών μας είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο. Η Αλβανία δεν είναι ένας σκουπιδότοπος της Ευρώπης», δήλωσε ο γνωστός ακτιβιστής για την προστασία του περιβάλλοντος, Σαζάν Γκούρι, κατά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε σήμερα απέναντι από το πρωθυπουργικο μέγαρο.
Ο δημοσιογράφος Μουσταφά Νάνο, υπενθύμισε τον πολιτικό αγώνα κατά της εισαγωγής αποβλήτων στη χώρα, μέρος του οποίου ήταν η τότε αντιπολίτευση που σήμερα είναι κυβέρνηση.Ο κ. Νάνο κάλεσε τους πολίτες για κλιμάκωση των διαδηλώσεων. «Ειναι τρελό να απαιτούν από εμάς κατανόηση και να δεχθούμε χημικά απόβλητα», είπε ο κ. Νανο.

Χθες, ο βουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπεσνίκ Μπαράι, εξέφρασε την αντίθεσή του για την καταστροφή των χημικών ουσιών στην Αλβανία. «Η χώρα δεν έχει επαρκή ικανότητα για τη συγκεκριμένη επιχείρηση,» δήλωσε ο κ.Μπαραι.Η Αλβανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία απόφαση σχετικά με τη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην Αλβανία. Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γαλλία, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ ζήτησαν από την αλβανική κυβέρνηση να δεχθεί την μεταφορά του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, αλλά δεν υπάρχει ακόμη καμία απόφαση για το θέμα αυτό», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», επικαλούμενη τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών.
http://kathimerini.com.cy/