21 Οκτωβρίου 2013

Kοινές εξαγωγές φυσικού αερίου και παροχή αερίου από Ισραήλ

SigmaLive/Ράδιο Πρώτο
Στις κοινές εξαγωγές φυσικού αερίου, αλλά και στην παροχή αερίου από το Ισραήλ για ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο, εστιάζεται ο διάλογος των δύο χωρών για θέματα ενέργειας.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι το Ισραήλ αντικρίζει θετικά τα δύο αυτά θέματα και ο διάλογος θα συνεχιστεί.


Σε ό,τι αφορά τη χρήση ισραηλινού Φ.Α. για την ηλεκτροπαραγωγή της Κύπρου, ανέφερε ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση από το Ισραήλ, αλλά υπό προϋποθέσεις, οι οποίες αφορούν τη χρονική στιγμή, στην οποία θα παρέχεται το Φ.Α.

Ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι το φυσικό αέριο, που παρέχεται από το κοίτασμα Ταμάρ στο Ισραήλ, είναι πλήρως αξιοποιημένο κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε το μόνο περιθώριο που υπάρχει είναι παροχή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό, διευκρίνισε, είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσουν οι εταιρείες, που ενδιαφέρονται να μας παρέχουν φυσικό αέριο από το Ισραήλ.

Όσον αφορά τις κοινές εξαγωγές, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι ξεκίνησε μια συζήτηση την περασμένη εβδομάδα, και πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ ήταν θετικό να αρχίσει ο διάλογος για να βρούμε τους καλύτερους τρόπους εξαγωγής των κοιτασμάτων και από τις δύο πλευρές της ΑΟΖ».

Επεσήμανε ότι η επιλογή, που υπάρχει αυτή τη στιγμή για κοινές εξαγωγές είναι από κοιτάσματα του Λεβιάθαν και είπε ότι είναι αρκετοί οι τρόποι, με τους οποίους το Φ.Α. μπορεί να έρθει στην Κύπρο και ο διάλογος θα συνεχιστεί.