21 Οκτωβρίου 2013

Τουρκική έκθεση κατηγορεί χώρες της Ευρώπης για αρπαγή παιδιών Τα δίνουν σε οικογένειες «για να τα απομακρύνουν από την κουλτούρα μας»

Τουρκική έκθεση κατηγορεί χώρες της Ευρώπης για αρπαγή παιδιών
Τούρκοι βουλευτές κατηγορούν ευρωπαϊκές χώρες ότι άρπαζαν παιδιά τουρκικής καταγωγής από τις οικογένειές τους και τα έδιναν σε ανάδοχες οικογένειες για να τα απομακρύνουν από την τουρκική κουλτούρα. Σύμφωνα με έκθεση επιτροπής της τουρκικής Βουλής, γύρω στα 5.000 παιδιά σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι θύματα αυτής της πρακτικής.


Η έκθεση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη Γερμανία, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία. Κατηγορεί τους δικαστές των χωρών αυτών ότι δίνουν περισσότερη σημασία στις γνωματεύσεις των υπηρεσιών πρόνοιας παρά των γονιών γι' αυτό συχνά εκδίδουν αποφάσεις εις βάρος των τελευταίων. Τονίζει ότι μερικοί από τους γονείς είναι αμόρφωτοι και δεν μιλούν τη γλώσσα της χώρας όπου ζουν γι' αυτό είναι ανίκανοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και να πολεμήσουν την απόφαση να τους αφαιρεθούν τα παιδιά τους.

Η Επιτροπή Ερευνών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΙΗΙΚ) της τουρκικής Βουλής ζήτησε τον Ιούνιο να πραγματοποιηθεί έρευνα σε καταγγελίες που προέρχονταν κυρίως από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Κατέληξε ότι τα παιδιά τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες λόγω κακοποίησης, οικονομικών προβλημάτων «ή άλλων ψευδών ισχυρισμών». Αυτό, συνεχίζει η έκθεση, οδηγεί στη «διάσπαση οικογενειών» και στην «αφομοίωση των παιδιών από την ευρωπαϊκή κουλτούρα». Σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά έχασαν επαφή με την οικογένειά τους.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Αϊχάν Σεφέρ Ουστούν από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είχε διαμαρτυρηθεί την άνοιξη επειδή οι αρχές του Βελγίου εμπιστεύονταν παιδιά τουρκικών οικογενειών σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Σύμφωνα με τον Ουστούν, αυτό αποτελεί σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών αυτών.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι αρχές των ευρωπαϊκών χωρών δεν λαμβάνουν επαρκώς υπ' όψη τους τις πολιτιστικές και θρησκευτικές αξίες των οικογενειών. «Αν και στενοί συγγενείς δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν τα παιδιά, δεν λαμβάνονται υπ' όψη», αναφέρει. Στις προβληματικές περιπτώσεις, τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν να ζουν με συγγενείς ή τουλάχιστον «με οικογένειες παρόμοιας πολιτιστικής προέλευσης» όπου θα έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν να μιλούν την μητρική τους γλώσσα.

Το «Spiegel» παρομοιάζει τον σκληρό τόνο της έκθεσης με εκείνο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν σε επίσκεψή του στη Γερμανία πριν από τρία χρόνια προέτρεψε τους συμπατριώτες του «να ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία αλλά να μην αφομοιωθούν». Ο τούρκος πρωθυπουργός απαίτησε να είναι τα τουρκικά, και όχι τα γερμανικά, η πρώτη γλώσσα των παιδιών τούρκων μεταναστών στη Γερμανία.

Το γερμανικό περιοδικό αποδίδει επίσης την έκθεση της τουρκικής Βουλής στον πληγωμένο εγωισμό της Τουρκίας, ενδεχομένως επειδή οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ έχουν πέσει σε τέλμα. Η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, επικρίνει σφοδρά την βίαιη πάταξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από την τουρκική αστυνομία.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=535874