21 Οκτωβρίου 2013

Αντιστάσεις Αναστασιάδης-Φωτίου ξηλώνουν την Ε.Φ.!

Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Η Επιτροπή Άμυνας πώς αντιδρά, κ. Βαρνάβα; Απλώς καταπίνει τις φλυαρίες Φωτίου-Αναστασιάδη;
Οι Ένοπλες Δυνάμεις μιας χώρας είναι η ένσαρκη και ένοπλη θωράκισή της έναντι εξωτερικών ή και εσωτερικών απειλών. Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέστη εισβολή και από το 1974 σημαντικό τμήμα του εδάφους της κατέχεται από την Τουρκία. Η τουρκική απειλή κατά της Κύπρου μορφοποιείται, πρώτον, διά της συνεχιζόμενης κατοχής. Δεύτερον, διά της ύπαρξης 300 αρμάτων, 200 πυροβόλων, 670 τεθωρακισμένων και 43.000 στρατού. Τρίτον, αυτή η τεράστια δύναμη πυρός βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως σε επιθετική διάταξη κατά των ελεύθερων περιοχών. Τέταρτον, εδώ και 39 και πλέον χρόνια, η Τουρκία δεν έχει μειώσει τη στρατιωτική απειλή κατά της Κύπρου, αντίθετα, την αναβαθμίζει πολλαπλώς και συνεχώς.
Προκαλούμε, λοιπόν, δημόσια, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Άμυνας Φ. Φωτίου: Αφού η τουρκική απειλή κατά της Κύπρου δεν μειώθηκε ούτε κατά έναν Αττίλα, γιατί σχεδιάζουν «ριζική μείωση των στρατιωτικών μονάδων, των εγκαταστάσεων και της εφεδρείας»; Δηλαδή, προωθούν ξήλωμα της Ε.Φ.!

Όσα επί δεκαετίαν και πλέον δεν κατάφεραν οι προηγούμενες ανεύθυνες κυβερνήσεις, το μεθοδεύει πλέον η Αναν-ική κυβέρνηση Αναστασιάδη. Ένας από τους λόγους για τη «ριζοσπαστική αναδιοργάνωση της Ε.Φ.», είπε ο Φωτίου, είναι «το δυσανάλογο μέγεθος των Ενόπλων μας Δυνάμεων σε σχέση με τη δυνατότητα αποτελεσματικής υποστήριξής τους από την Πολιτεία». Με απλά λόγια: Η πολιτική Αναστασιάδη-Φωτίου είναι το δραστικό ξήλωμα και ελαχιστοποίηση της ισχύος της Ε.Φ., διά της δραματικής συρρίκνωσής της. Και πότε; Όταν ο Φωτίου λέγει ότι «θα δομηθούν σύγχρονες και ποιοτικές Ένοπλες Δυνάμεις, με αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και δυνατότητες, αλλά και με καταρτισμένο προσωπικό υψηλών δυνατοτήτων», ώστε «με προσανατολισμό σε σύγχρονα οπλικά συστήματα πολλαπλασιαστές ισχύος και όλες τις συνιστώσες εθνικής ισχύος (…) επιδιώκουμε την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Και καταλήγει στη γνωστή επωδό: Οι γεωπολιτικές εξελίξεις κτλ. επιβάλλουν «επαγρύπνηση και τήρηση ισχυρών, σύγχρονων και ικανών Ενόπλων Δυνάμεων για αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων».


Φούμαρα και λήροι, φληναφήματα και επικοινωνιακά παιγνίδια, φλυαρίες και αδίστακτες κοροϊδίες για αφελείς. Για να κάνεις άμυνα, απαιτούνται χρήματα. Χρή-μα-τα! Ο Φ. Φωτίου δεν μπορεί να κοροϊδεύει τους πολίτες τόσο χοντρά. Ο προϋπολογισμός για την άμυνα, από 95 εκ. φέτος, συρρικνώνεται στα 70 εκ. για το 2014. Και πότε; Όταν αυτή η Κυβέρνηση αύξησε την εισφορά για την αμυντική θωράκιση στο 30%. Ξαναρωτάμε τον Υπουργό Άμυνας: Τα εκατοντάδες εκατομμύρια, που οι πολίτες εισφέρουμε αγόγγυστα για την άμυνα, γιατί καταληστεύονται και παράνομα διοχετεύονται αλλού; Γιατί δεν αξιοποιούνται, ώστε η Ε.Φ. να αποκτήσει αυτό το αξιόμαχο, για το οποίο μας κοπανά καθημερινά; Πώς ο στρατός μας θα γίνει ευέλικτος χωρίς σύγχρονα οπλικά συστήματα, που απαιτούν χρήματα;

Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: Το αρματικό δυναμικό μας είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Το πυροβολικό, πεπαλαιωμένο. Τα «κασκαβέλ», ο Φωτίου ξέρει πού βρίσκονται. Ναυτικό και αεροπορία δεν έχουμε, και ο Υπουργός Άμυνας υπόσχεται δημιουργία «ενός ευέλικτου και ημιεπαγγελματικού στρατού», που να «καταστεί ισχυρή δύναμη αποτροπής, με αναβαθμισμένη μαχητική ικανότητα». Πώς; Με τα λόγια και τα άθλια επικοινωνιακά παιγνίδια σε βάρος της ασφάλειας του τόπου; Ή με το κλείσιμο 38 φυλακίων, με αποτέλεσμα η γραμμή Αττίλα να γίνει διάτρητη; Α!, λησμονούμε… Θα τοποθετήσουν κάμερες και αισθητήρες για τους Αττίλες!

Το περιπαίξιμο έχει όρια. Ο Υπουργός Άμυνας τα έχει ξεπεράσει, άγνωστο ποιους Αναστασιαδικούς Αναν-ικούς σχεδιασμούς υπηρετεί. Τα σοβαρά κράτη φροντίζουν να έχουν αξιόπιστες, ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, επειδή ποτέ δεν υποτιμούν τις όποιες απειλές εναντίον τους. Ιδού: Τον περ. Απρίλη, το ισραηλινό ναυτικό ζήτησε αύξηση κατά 760 εκ. δολάρια του προϋπολογισμού του για τον σχηματισμό ειδικών δυνάμεων, για την προστασία των θαλασσοτεμαχίων φυσικού αερίου από τρομοκρατικές και άλλες εχθρικές ενέργειες. Το ισραηλινό ναυτικό διαθέτει γι’ αυτόν τον σκοπό: Τρεις κορβέτες, 10 πυραυλοφόρα σκάφη, τρία υποβρύχια και 42 περιπολικά. Πρόσφατα, επίσης, το Ισραήλ εγκατέστησε αντιαεροπορικούς πυραύλους Barak-8 και ένα πυκνό σύστημα ναυτικής αντιπυραυλικής προστασίας.

Η Κύπρος, ακόμα κατεχόμενη και διαρκώς απειλούμενη από την Τουρκία, καταφεύγει στα επικοινωνιακά τεχνάσματα μιας εγκληματικής και αδίστακτης κομματοκρατίας, που μεθοδεύει την αποδυνάμωση της Ε.Φ. Ποια είναι η μακράς πνοής Στρατηγική Ασφάλειας της Κύπρου; Απαντά ο Φωτίου: Το ξήλωμα της Ε.Φ., το κλείσιμο μονάδων, η περαιτέρω αποδυνάμωση της εφεδρείας, που είναι η ραχοκοκκαλιά του στρατεύματος. Ούτε και αυτή η Κυβέρνηση πιστεύει στην ασφάλεια και στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου, έστω και αν ο Αναστασιάδης δηλώνει, φαρισαϊκά, ότι η αμυντική μας θωράκιση ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση. Πώς; Με τα λόγια και με κουπανιστόν αέρα; Οι πολιτικοί μας είναι επικίνδυνα ανεύθυνοι. Ο Αρχηγός της Ε.Φ., όμως, δεν εξήγησε μερικά πράγματα για την τουρκική απειλή και την αναγκαιότητα η Ε.Φ. να μπορεί να την εξισορροπήσει, για να επιβιώσει ο τόπος; Η Επιτροπή Άμυνας πώς αντιδρά, κ. Βαρνάβα; Απλώς καταπίνει τις φλυαρίες Φωτίου-Αναστασιάδη;