21 Οκτωβρίου 2013

Τουρκία: Το πειρατικό λογισμικό έφθασε στο 62 τοις εκατό

Στο 62% έφθασε η χρήση πειρατικού λογισμικού αλλά και συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Τουρκία, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 42% και τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά 32%, σύμφωνα με δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας ΧΟΥΡΙΕΤ.Εκπρόσωπος του κλάδου προειδοποίησε για ενδεχόμενο σοβαρής αντίδρασης από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, εναντίων Τουρκικών εταιρειών, που διανέμουν  πειρατικό λογισμικό, κατά τα πρότυπα της αντίδρασης σε χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ταϊλάνδη και η Ινδία.
«Οι εταιρείες μας πρέπει να δημιουργήσουν ειδικά τμήματα πνευματικής ιδιοκτησίας το συντομότερο» ανέφερε ο Yasin Beceni, διαχειριστής εταίρος της Δικηγορικής εταιρείας Beceni-Trkekul-Sevim, για να προσθέσει ότι «οι άνθρωποι που θα εργασθούν σε αυτά τα τμήματα, θα πρέπει να πιστοποιούν ότι το λογισμικό που χρησιμοποιούν είναι νόμιμο, και τα εξαρτήματα των υπολογιστών είναι γνήσια. Αν είναι πειρατικά πρέπει αμέσως να τα αντικαθιστούν με τα γνήσια».
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Business Software Alliance, η αξία του πειρατικού λογισμικού που χρησιμοποιείται στην Τουρκία ανέρχεται στα 600 εκατ. δολάρια.
Ανταποκριτής του Balkans.com Business News - 21.10.2013