14 Οκτωβρίου 2013

Η Δύση δεν υπολογίζει πλέον τον Ερντογάν; Το μέλλον των σχέσεων της Άγκυρας με την Δύση και τις ΗΠΑ στην τουρκική επικαιρότητα

του Νίκου Στέλγια «Η Δύση δεν υπολογίζει πλέον τον Ερντογάν;» Το συγκεκριμένο ερώτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της τουρκικής επικαιρότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Λίγες ώρες μετά την δημοσίευση ενός ιστορικού άρθρου γνώμης στην αμερικανική εφημερίδα «The Wall Steet Journal» σχετικά με έναν πολύ στενό συνεργάτη του Τούρκου Πρωθυπουργού, οι Τούρκοι αναλυτές και ακαδημαϊκοί εστιάζουν στο μέλλον των σχέσεων της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) με την Δύση και τις ΗΠΑ.

Πριν από λίγες ημέρες, η «The Wall Steet Journal» δημοσίευσε ένα άρθρο γνώμης, στο στόχαστρο του οποίου βρέθηκε ο αρχηγός των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν. Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Φιντάν διατηρεί πολύ στενή συνεργασία με τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και έχει λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κουρδικό Ζήτημα και στις σχέσεις της Τουρκίας και της Δύσης με την Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο κ. Φιντάν υποστηρίζει της εξτρεμιστικές οργανώσεις της Συρίας και με αυτή την κίνηση του θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Ακόμη, στο παρελθόν, ο κ. Φιντάν έχει μοιραστεί κρίσιμης σημασίας πληροφορίες με την Τεχεράνη, γεγονός το οποίο έχει εξοργίσει την αμερικανική πλευρά.

Οι ΗΠΑ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο πρόσωπο του κ. Φιντάν. Την ίδια στιγμή, δεν βασίζονται στην συνεργασία του. Αυτό υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα.Το αμερικανικό δημοσίευμα έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στην αμερικανική πρωτεύουσα. Με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο, οι Τούρκοι αναλυτές και ακαδημαϊκοί εστιάζουν στο μέλλον των σχέσεων της Άγκυρας με την Δύση και τις ΗΠΑ. «Μήπως, το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας ρίχνει φως στην αλλαγή στάσης της Δύσης σε ότι αφορά το μέλλον των σχέσεων της με την Άγκυρα;» Το συγκεκριμένο ερώτημα ρωτούν πολλοί Τούρκοι αναλυτές.

Τη Δευτέρα, ο ακαδημαϊκός Μεχμέτ Αλτάν δημοσιεύει ένα άρθρο γνώμης, το οποίος βρίσκει αντίκτυπο και στον τουρκοκυπριακό τύπο. Στο νέο άρθρο του, ο κ. Αλτάν ισχυρίζεται ότι εδώ και καιρό, το ΑΚΡ έχει επιστρέψει στις συντηρητικές ρίζες του. Κατά την άποψη του, το ΑΚΡ είναι πλέον ένα κόμμα της πολιτικής γραμμής «Εθνική Άποψη (Milli Görüş)», η οποία εγκαινιάστηκε την δεκαετία 70΄ από τον Νετζμεττίν Ερμπακάν. Με βάση αυτή την εκτίμηση, σήμερα, το ΑΚΡ προασπίζεται τις θέσεις των Σουνιτών Μουσουλμάνων της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής.
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη