05 Σεπτεμβρίου 2013

Spiegel για Συρία: Έγινε λάθος στη δοσολογία

Επιθεωρητής του ΟΗΕ ελέγχει για αποδείξεις της χρήσης χημικών στη Συρία Μια διαφορετική διάσταση της επίθεσης με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό δίνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel επικαλούμενο πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες. Υποστηρίζει ότι η επίθεση έγινε μεν από τις δυνάμεις του προέδρου Άσαντ αλλά ο βαρύς απολογισμός οφείλεται σε λανθασμένη δοσολογία των φονικών ουσιών.
Επιθεωρητής του ΟΗΕ ελέγχει για αποδείξεις της χρήσης χημικών στη Συρία

Το περιοδικό Der Spiegel, στην ιστοσελίδα του, επικαλείται μια εμπιστευτική παρουσίαση του Γκέρχαρντ Σίντλερ επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών σε βουλευτές, κατά την οποία ο ίδιος απέδωσε την επίθεση της 21ης Αυγούστου στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την BND, μόνο το καθεστώς Άσαντ έχει στην κατοχή του ουσίες όπως το αέριο σαρίν καθώς και την δυνατότητα να το αναμίξει με άλλες ουσίες και να το χρησιμοποιήσει, καθώς διαθέτει πολλούς μικρούς πυραύλους διαμετρήματος 107mm.
 
Σύμφωνα με το Der Spiegel, ο Γκέρχαρντ Σίντλερ διαβεβαίωσε τους γερμανούς βουλευτές ότι οι αντικαθεστωτικοί στη Συρία δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τέτοιες επιθέσεις. Ωστόσο, οι μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι εάν είχαν πραγματοποιηθεί ανάλογες επιθέσεις πριν από την 21η Αυγούστου, σε αυτές θα είχε γίνει χρήση ενός πολύ αραιωμένου αερίου, γεγονός που εξηγεί το μικρότερο αριθμό θυμάτων. Για το λόγο αυτό ο Γκ.Σίντλερ θεωρεί πιθανό το έγινε λάθος στη δοσολογία και σε αυτό το ενδεχόμενο αποδίδει τον ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό της τελευταίας επίθεσης.
 
Στην ίδια παρουσίαση, ο επικεφαλής της BND >επικαλέστηκε τηλεφωνική συνομιλία που υπεκλάπη ανάμεσα σε ανώτερο αξιωματούχο της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, παραδοσιακής συμμάχου της Συρίας και ενός ιρανού διπλωμάτη. Σύμφωνα με το Der Spiegel, o αξιωματούχος της Χεζμπολάχ απέδωσε την επίθεση στον 'Ασαντ και τόνισε ότι ο σύρος πρόεδρος "έχασε τον έλεγχο των νεύρων του" και διέπραξε ένα "σοβαρό σφάλμα" δίνοντας εντολή για την επίθεση αυτή με τα χημικά όπλα.