05 Σεπτεμβρίου 2013

Επικίνδυνη κορύφωση έντασης στις σχέσεις Τουρκίας – Συρίας Η Δαμασκός απειλεί την Άγκυρα. «Έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα» δηλώνει ο Έρντογαν


http://news.bbcimg.co.uk/media/images/69641000/jpg/_69641168_syria_strikes_6244sept.jpg
Του Νίκου Στέλγια Την Τετάρτη, η Δαμασκός έστειλε μια τελευταία, ιδιαίτερα αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τα τουρκικά και τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊσάλ Μικντάτ δήλωσε ότι σε περίπτωση που η χώρα του βρεθεί στο στόχαστρο των ξένων δυνάμεων, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις θα επιτεθούν κατά της Τουρκίας.«Μετά την έναρξη του πολέμου, κανένας δεν θα είναι σε θέση να προβλέψει την τροπή των γεγονότων. Πιστεύουμε ότι η επίθεση στην Συρία θα δημιουργήσει ένα μεγάλο χάος στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε ο κ. Mικντάτ, ο οποίος πρόσθεσε τα εξής: «Σε μια τέτοια περίπτωση, η Συρία δεν θα επιτεθεί μονάχα στο Ισραήλ. Η Συρία ενδέχεται να απαντήσει με αντίποινα στην Ιορδανία και στην Τουρκία, σε περίπτωση που αυτές οι χώρες λάβουν χώρα στην επίθεση των ΗΠΑ».

«Η Ιορδανία και η Τουρκία θα πρέπει να υπολογίσουν πολύ σωστά την συμμετοχή τους στην αμερικανική επίθεση», υπήρξε η αυστηρή προειδοποίηση του Σύριου υπουργού προς την Άγκυρα. 
Αντιμέτωπος με την απειλή πολέμου της συριακής κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο στην κρίση της Συρίας. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η Συρία και όχι η χώρα του είναι η πλευρά, η οποία πρέπει να λάβει υπόψη της τις επιπτώσεις μιας περιφερειακής σύρραξης.
Εν τω μεταξύ, οι Τουρκικές Ένοπλες  Δυνάμεις εξακολουθούν να ενισχύουν την παρουσία τους στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τις τελευταίες ώρες, νέες εφεδρικές μονάδες του τουρκικού στρατού φτάνουν στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.