05 Σεπτεμβρίου 2013

Το στρατηγικό αβαθές της Τουρκίας

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/9/syriakurd893.jpgΗ πολιτική της Αγκυρας στη Συρία έχει προσλάβει στην κυριολεξία αυτοκτονικό χαρακτήρα. Η μέχρι τώρα εξέλιξη της σύγκρουσης αλλά και η πραγματική παρεμβατική δυνατότητα και βούληση των ΗΠΑ θεμελιώνουν τη βεβαιότητα ότι η επόμενη μέρα στη Δαμασκό θα είναι η ντε φάκτο διαίρεση της χώρας.

Ηδη ένα δεύτερο ντε φάκτο ανεξάρτητο Κουρδιστάν υπάρχει στη Βορειοανατολική Συρία, ενώ σε περίπτωση ανατροπής του Ασαντ οι Αλαουίτες θα σπεύσουν να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος στην παράκτια περιοχή της χώρας ανάμεσα στον Λίβανο και στην Τουρκία. Η χειραφέτηση των εκτός συνόρων Κούρδων και Αλαουιτών αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους για την Αγκυρα: Το Δεύτερο Κουρδιστάν περιπλέκει τόσο τη διαπραγμάτευση με τον Οτσαλάν και το ΡΚΚ όσο και τις σχέσεις με την υπό τον Μπαρζανί Κουρδική Οντότητα στο Βόρειο Ιράκ.

Επιπλέον η ντε φάκτο ένωση του Συριακού με το Ιρακινό Κουρδιστάν θα είναι ένα βήμα παραπάνω προς την κατεύθυνση ντε γιούρε ανακήρυξης Ανεξαρτήτου Κουρδιστάν με αλλαγή διεθνών συνόρων. Εξίσου επικίνδυνη για την Αγκυρα είναι η δημιουργία οντότητας των Αλαουιτών, που αργά ή γρήγορα θα γίνει το σημείο αναφοράς των δέκα και πλέον εκατομμυρίων Αλεβήδων που ζουν εντός της τουρκικής επικράτειας.

Στη Συρία το στρατηγικό βάθος του υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου έγινε στρατηγικό αβαθές όπου προσάραξε ο παρεμβατισμός της Αγκυρας. Στη Συρία η Τουρκία του Ερντογάν επέδειξε διπλωματικό μικρομεγαλισμό καθώς αυτοπροβλήθηκε ως καταλύτης επίλυσης της κρίσης, την ίδια στιγμή που αποτελεί μέρος του σκληρού πυρήνα του προβλήματος.

Μια στρατιωτική επιχείρηση μείζονος κλίμακας της Τουρκίας είναι αδιανόητη είτε πρόκειται για στήριξη των αντικαθεστωτικών είτε ακόμη περισσότερο για την αποδυνάμωση των Κούρδων και των Αλαουιτών. Ακόμη και αν ήταν δυνατή θα έδινε ρόλο στις απαξιωμένες Ενοπλες Δυνάμεις που θα αποκτούσαν ξανά λόγο στον χειρισμό του Κουρδικού εντός και εκτός συνόρων.
kapopoulos@pegasus.gr
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ