05 Σεπτεμβρίου 2013

Χαράζει «επιθετική» διπλωματία

Στόχος να καταστεί πρωταγωνίστρια των εξελίξεων η Κυπριακή Δημοκρατία Στα σκαριά η έναρξη τακτικού πολιτικού διαλόγου με την Αίγυπτο, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, στα πρότυπα της συμμαχίας με το Ισραήλ
Σε τροχιά πολυεπίπεδης διπλωματικής αναδίπλωσης, με στόχο την ανάδειξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως σημαντικού «παίκτη» στα γεωπολιτικο-οιοκονομικά δρώμενα της περιοχής μας, αλλά και ευρύτερα στη διεθνή σκακιέρα, βρίσκεται η Λευκωσία. Κινούμενη στον άξονα ενέργεια-περιφερειακή πολιτική και «μεσογειακή συνεννόηση», η Κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες, μέσα από τις οποίες η Κύπρος όχι απλώς να μπορέσει ν’ αποκτήσει συμμάχους προς όφελος των δικών της συμφερόντων, αλλά συνάμα και ρυθμιστικό ρόλο, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η φιλοσοφία επί της οποίας επιχειρείται να κτιστεί η… νέα κυπριακή διπλωματία εμπερικλείεται στην αντίληψη πως η Κύπρος, ως μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει ν’ απαλλαγεί από το σύνδρομο της μικρής χώρας, ασκώντας, πλέον, ισότιμα τον ρόλο της, διαμορφώνοντας και καταθέτοντας θέσεις εφ' όλων των σημαντικών ζητημάτων, μετατρεπόμενη από κομπάρσο σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Οικονομική διπλωματία
Ταυτοχρόνως, και δεδομένης της αδύναμης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε ως κράτος, ως υψίστης σημασίας κρίνεται από την Κυβέρνηση και η δύναμη της «οικονομικής διπλωματίας». Επί τούτου, η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε Υπουργείο Εξωτερικών και Υπουργείο Οικονομικών θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Συναφώς, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σχετικές συσκέψεις, με στόχο οι διπλωμάτες που βρίσκονται ή επισκέπτονται το νησί μας, να ενημερώνονται από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο σε σχέση με τα ζητήματα της κυπριακής οικονομίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και επανάκτησης της εμπιστοσύνης προς τον χρηματοπιστωτικό μας τομέα.


Φυσικό αέριο και Κυπριακό
Όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, η εξεύρεση των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας δημιουργεί νέα δεδομένα και ένα εντελώς καινούργιο διπλωματικό-πολιτικό περιβάλλον, εντός του οποίου η Κυπριακή Δημοκρατία επιβάλλεται να αναπροσαρμοστεί και συνάμα να το αξιοποιήσει. «Επενδύουμε στο φυσικό αέριο για την εξωτερική μας πολιτική», έλεγαν οι ίδιες πηγές, υποδεικνύοντας τον μακροπρόθεσμο στόχο, όπως η χώρα μας καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα, η εκτίμηση που εκφράζεται είναι πως το ζήτημα του φυσικού αερίου φέρνει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ισχυρότερη όσο ποτέ άλλοτε θέση αναφορικά με την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, καθότι οι συμμαχίες επί της συγκεκριμένης παραμέτρου της εξωτερικής μας πολιτικής ενισχύουν μ’ ένα ισχυρό όπλο τη φαρέτρα διαμόρφωσης των θέσεών μας επί του εθνικού μας προβλήματος.

«Μπορούμε ν’ αυξήσουμε τον πήχη των προσδοκιών μας γύρω από τη λύση του Κυπριακού», υπογράμμιζαν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, ξεκαθαρίζοντας ταυτοχρόνως πως για τη Λευκωσία, η θέση της έναντι της όποιας ενδεχόμενης προσπάθειας διασύνδεσης του Κυπριακού με το θέμα της ενέργειας και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, προς επιβολή ετεροβαρούς λύσης, δεν μπορεί και δεν γίνεται αποδεκτή. «Μια τέτοια διασύνδεση θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Δική μας θέση αποτελεί πως πρέπει να μείνουν εντελώς ανεξάρτητα ως θέματα και να μην υπάρξει καμία διασύνδεση», σημείωναν. Πάντως, και ενόψει της αναμενόμενης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται ακόμη στο στάδιο διαμόρφωσης των δικών της θέσεων, με την ενεργό εμπλοκή του διαπραγματευτή που διορίστηκε για το Κυπριακό Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Περιφερειακή πολιτική…
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Κύπρου στην πολιτική σκηνή της περιοχής μας, και με σημείο αναφοράς την ενέργεια, η Λευκωσία φιλοδοξεί στην έναρξη δομημένου διαλόγου με τον Λίβανο, την Αίγυπτο, αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο και με την Παλαιστίνη. Μάλιστα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αίγυπτο, όπως πληροφορούμαστε, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κατέστη αποδέκτης πρότασης από πλευράς Αιγύπτου, για έναρξη τακτικού πολιτικού διαλόγου για συνεργασία, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, στα πρότυπα της παρούσας τριμερούς συμμαχίας με το Ισραήλ. Εξελίξεις επί τούτου αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, μετά και την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στη γείτονα χώρα.

Μεσογειακή συνεννόηση
Παράλληλα η Κύπρος, σε πολιτικό επίπεδο, θ’ αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να ενεργοποιήσει τον άξονα των μεσογειακών κρατών εντός της Ε.Ε., τα οποία να προωθούν και να στηρίζουν θέσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής. Πρόκειται, ουσιαστικά, για χώρες που βρίσκονται και αυτές υπό οικονομική επιτήρηση, όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία κτλ.

Ενημερώσαμε για πλοίο με παράνομο υλικό
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ με την κρίση στη Συρία, και δεδομένου ότι η Κύπρος σε περίπτωση σύρραξης στην περιοχή θα λειτουργήσει ως καταφύγιο, η Λευκωσία επαναλαμβάνει πως η χώρα μας δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο. Μάλιστα, για την προστασία της στήνεται αντιπυραυλική ομπρέλα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελείται από τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που πλέουν στην περιοχή, τα μαχητικά αεροσκάφη των βάσεων και το αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία, τηρώντας το Διεθνές Δίκαιο, συνέβαλε πρόσφατα στη διαδικασία δέσμευσης παράνομου υλικού που είχε προορισμό τη Συρία, αποτρέποντας τη μεταφορά υλικών τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα, ενημέρωσε τις ιταλικές Αρχές για πλοίο, του οποίου το παράνομο υλικό θα είχε τελικό προορισμό τη Συρία, με αποτέλεσμα αυτό να δεσμευθεί μετά από νηοψία από τις ιταλικές Αρχές.
http://www.sigmalive.com/