18 Σεπτεμβρίου 2013

Bloomberg: Ο Σαμαράς επιχειρεί να δεσμεύσει τους Ευρωπαίους για νέα βόηθεια προς την Ελλάδα



SAMARAS01
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επιχείρησε να δεσμεύσει τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης στην παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα το 2014, δηλώνοντας ότι είχαν υποσχεθεί επιπλέον στήριξη εφόσον η χώρα εκπληρώσει τους στόχους δημοσιονομικής λιτότητας, σημειώνει ανταπόκριση των Jonathan Stearns (Βρυξέλλες) και Marcus Bensasson (Αθήνα) στο BLOOMBERG με τίτλο «Samaras Says Greek Budget Success Commits Euro Area to More Aid».

Πέντε ημέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη δέσμευση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 «να εξετάσει περεταίρω μέτρα και βοήθεια» προς την Ελλάδα, όταν επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, εξαιρουμένης της αποπληρωμής των επιτοκίων.
«Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup 27ης Νοεμβρίου, εάν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους της σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα και προφανώς με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε, τότε θα καλυφθούν όλα τα προσωρινά προβλήματα χρηματοδότησης» δήλωσε ο κ. Σαμαράς προς τους δημοσιογράφους χθες στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ προσθέτοντας ότι «έχουμε επιτύχει όλους τους στόχους μας».

Ο Πρωθυπουργός απέρριψε τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, η οποία διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης με την ανεργία να έχει εκτοξευθεί στο 28%. Δεσμεύθηκε επίσης να συνεχίσει τις προσπάθειες απορρύθμισης της ελληνικής οικονομίας, δηλώνοντας ότι αυτή θα συμβάλλει στην ενίσχυση του προϋπολογισμού.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε δεν είναι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα λιτότητας αλλά να υλοποιήσουμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις που επιφέρουν θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα και αυτό έχουμε την πρόθεση να κάνουμε» δήλωσε ο κ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Barroso.

Ο Jose Barroso από την πλευρά του εγκωμίασε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης συνεργασίας που ηγείται ο κ. Σαμαράς και η οποία κατόρθωσε να βγάλει την Ελλάδα από το περυσινό αδιέξοδο, όπου κυριαρχούσαν οι εκτιμήσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο Jose Barroso δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές επέδειξαν «ισχυρή αφοσίωση» στον σεβασμό των όρων του σχεδίου διάσωσης, ενώ η λιτότητα άρχισε να αποδίδει. «Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ» σημείωσε προσθέτοντας ότι «αναμένουμε μια σταδιακή επαναφορά στην ανάπτυξη το 2014». Χαρακτήρισε ωστόσο πρόωρη τη συζήτηση εάν θα υπάρξει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα το επόμενο έτος, δηλώνοντας ότι οι απεσταλμένοι της Επιτροπής θα βρίσκονται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να διενεργήσουν τον έλεγχο προόδου στα δημοσιονομικά της χώρας.

«Το παρόν πρόγραμμα καλύπτει τη χρηματοδότηση έως τα μέσα του 2014» σημείωσε προσθέτοντας ότι «δεν είναι μυστικό ότι θα εξετάσουμε εκ νέου τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και τα όποια κενά χρηματοδότησης».
http://www.bloomberg.com/news/2013-09-17/samaras-says-greek-budget-success-commits-euro-area-to-more-aid.html

Στο λόγο του Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες και στην αντιφώνηση του José Manuel Barroso αναφέρεται το live blog της GUARDIANBarroso: Light at the end of the tunnel for Greece»). Kατά τον κ. Σαμαρά, η ύφεση βρίσκεται στο τέλος της στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και έχει υποχωρήσει ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη.

Ο κος Σαμαράς δήλωσε ότι «Οι θυσίες του ελληνικού λαού παράγουν απτά αποτελέσματα» ενώ αναμένει το τέλος της ύφεσης κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας (Ιανουάριος-Ιούνιος 2014). Αναφορικά με το χρηματοδοτικό κενό, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους ο κος Barroso απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι περιμένει την ετυμηγορία των δανειστών, ενώ προέτρεψε για πιο γρήγορες ιδιωτικοποιήσεις.

Ο κος Σαμαράς εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική οικονομία θα λειτουργήσει καλύτερα από ό,τι εκτιμούν πολλοί οικονομολόγοι. Χαρακτηριστικά, το δημοσίευμα αναφέρει απόσπασμα από τον λόγο του José Manuel Barroso, υπογραμμίζοντας το καλό κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών: «Θέλω πραγματικά να σε συγχαρώ Πρωθυπουργέ, αγαπητέ φίλε, για την ηγεσία και την αποφασιστικότητά σου. Πιστεύω πως αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος. Γνωρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες διαβιούν υπό εξαιρετικά απαιτητικές και δύσκολες  συνθήκες, αλλά πιστεύω πως τώρα μπορούμε να πούμε πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».
http://www.theguardian.com/business/2013/sep/17/european-car-sales-slump-to-record-low-live

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Barroso, εξέφρασε χθες τη βούλησή του για χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος αναφέρει ανταπόκριση της Matina Stevis από τις Βρυξέλλες στην ιστοσελίδα της WALL STREET JOURNAL με τίτλο «EU Barroso: Greece’s Bailout Program Can Be Adapted».

Μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Jose Barroso δήλωσε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας θα μπορούσε να προσαρμοσθεί, καλώντας παράλληλα την Ελλάδα να επισπεύσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση περιουσίας του Δημοσίου.

Όπως έχουν δηλώσει Ευρωπαίοι και Έλληνες αξιωματούχοι, η Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει ένα χρηματοδοτικό κενό μεταξύ 2 δις και 4 δις ευρώ το 2014. Ο κ. Barroso σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να αναφερθεί στις εικασίες για ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα. Η Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, και ο υπουργός οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί περεταίρω βοήθεια.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απέκλεισε την λήψη νέων μέτρων λιτότητας, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του έχει επιτύχει την υλοποίηση αυστηρών δημοσιονομικών στόχων.
«Σε ορισμένα σημεία επιτύχαμε καλύτερα αποτελέσματα από τους στόχους που είχαν τεθεί» δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην υποχώρηση της ύφεσης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Ο κ. Σαμαράς σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα αναμένει από την Ευρωζώνη την τήρηση της δέσμευσή της, τον Νοέμβριο του 2012, για ελάφρυνση του χρέους της χώρας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 110% σε σχέση με το ΑΕΠ, έως το 2022.
«Επιτυγχάνουμε τους στόχους μας» δήλωσε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας ότι «αναμένουμε από τους συμμάχους μας να συμπεριφερθούν αναλόγως».
http://online.wsj.com/article/BT-CO-20130917-704573.html?KEYWORDS=greece