Στρασβούργο: Η εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τα κράτη που έχουν καταδικαστεί θα είναι στο επίκεντρο της επόμενης συνόδου της εξ υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο. Όπως σημειώνεται σε χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Υπουργών κατά τη σύνοδο της ερχόμενης εβδομάδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, θα γίνει πιο ενδελεχής εξέταση υποθέσεων που αφορούν συνολικά δεκαπέντε χώρες και αφορούν στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.


Για την Κύπρο υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύνοδο της ερχόμενης εβδομάδας καθώς θα τεθεί επί τάπητος η άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί στην υπόθεση Βαρνάβα. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση η Τουρκία βρέθηκε ένοχη (με τελική απόφαση του Δικαστηρίου στις 18/9/2009) για μη αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης εννέα Ελληνοκυπρίων οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974. Στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει στη συμμόρφωση με την καταδικαστική απόφαση που περιλάμβανε καταβολή αποζημιώσεων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στους αιτητές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη σύνοδο της ΕΜΑ του περασμένου Ιουλίου ταυτόχρονα με την παραπομπή της εξέτασης της υπόθεσης Βαρνάβα κατά τη συνεδρία του Σεπτεμβρίου, είχε επισημανθεί πως εάν μέχρι τότε η Τουρκία δεν προχωρήσει σε εκτέλεση της απόφασης τότε θα πρέπει να εξεταστούν μέτρα εναντίον της.
Στο μεταξύ, το ΕΔΑΔ σε μια ακόμα απόφασή του βρήκε ένοχη την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος συμμετοχής σε ελεύθερες εκλογές, εξαιτίας του ότι απαγόρευσε σε κρατούμενο επιχειρηματία να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, ενόσω αυτός εξέτιε ποινή φυλάκισης για τη μη εξόφληση ακάλυπτων επιταγών. Κρίνοντας ότι η αυτόματη και αδιάκριτη απαγόρευση του δικαιώματος ψήφου σε κρατουμένους των φυλακών, αποτελεί πολύ σκληρό μέτρο το οποίο δεν συνάδει με τη Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Δικαστήριο, καταδικάζοντας την Τουρκία, επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα του δικαιώματος συμμετοχής σε εθνικές εκλογές κρατουμένων σε φυλακές για διάφορα αδικήματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη σύνοδο της ΕΜΑ την ερχόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί σε πολιτικό επίπεδο και προηγούμενη καταδίκη της Τουρκίας που σχετίζεται με παραβίαση δικαιωμάτων που σχετίζονται με την ελεύθερη συνάθροιση και την υπέρμετρη βία κατά διαδηλωτών.