18 Σεπτεμβρίου 2013

«Τζιχαντιστές και εξτρεμιστές οι μισοί Σύροι αντάρτες»

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2013/09/17/article-2423831-1BE1B1F5000005DC-59_634x354.jpg
Οι τζιχαντιστές και οι εξτρεμιστές ισλαμιστές αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των δυνάμεων των ανταρτών στη Συρία, σύμφωνα με ανάλυση του βρετανικού ινστιτούτου αμυντικών μελετών IHS Jane's, που επιχειρεί ν' αποτυπώσει το συσχετισμό δυνάμεων στο συριακό εμφύλιο.
Στη μελέτη -θα δημοσιοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, αλλά αποσπάσματά της δημοσιεύτηκαν χθες στην εφημερίδα «Daiy Telegraph»- ο αριθμός των ανταρτών που μάχονται εναντίον του καθεστώτος Ασαντ υπολογίζεται σε περίπου 100.000.
Οι μαχητές αυτοί είναι χωρισμένοι σε περίπου 1.000 διαφορετικές οργανώσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του ινστιτούτου, 10.000 εξ αυτών είναι τζιχαντιστές που πολεμούν στους κόλπους ομάδων συνδεόμενων με την Αλ Κάιντα. Αλλες 30.000 έως 35.000 είναι ισλαμιστές που ανήκουν σε εξτρεμιστικές ομάδες.

Η διαφορά των τελευταίων από τους τζιχαντιστές είναι ότι αυτοί επικεντρώνονται αποκλειστικά στον πόλεμο της Συρίας και δεν έχουν ευρύτερους περιφερειακούς στόχους, όπως η Αλ Κάιντα.
Το ζήτημα είναι ότι, εφ' όσον οι υπολογισμοί είναι ακριβείς, όλοι αυτοί οι μαχητές φτάνουν συνολικά τις 40.000-45.000. Κατά τον συντάκτη της μελέτης, Τσαρλς Λίστερ, «η εξέγερση κυριαρχείται από ομάδες που έχουν κάποιου είδους ισλαμιστική άποψη για τη συριακή σύγκρουση», ενώ «δεν επιβεβαιώνεται η αντίληψη ότι οι κοσμικές ομάδες είναι εκείνες που ηγούνται της (ένοπλης) αντιπολίτευσης».

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι «εάν οι Δυτικοί δείξουν να μην ενδιαφέρονται για την ανατροπή του Ασαντ, οι μετριοπαθείς ισλαμιστές θα προσχωρήσουν πιθανότατα στις τάξεις των εξτρεμιστών» ή θ' απορροφηθούν από αυτές. Η ανάλυση του IHS Jane's βασίζεται σε συνεντεύξεις με αντάρτες μαχητές και σε εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της Συρίας, το Μέτωπο Αλ Νόσρα -μία από τις ομάδες που μάχονται εναντίον του Ασαντ κι έχει δηλώσει ότι πρόσκειται στην Αλ Κάιντα- ανέλαβε την ευθύνη για την πρόσφατη επίθεση σε τρία χωριά αλεβιτών (θρησκευτική μειονότητα στην οποία ανήκει και η δυναστεία Ασαντ) κοντά στη Χομς, με περίπου 30 θύματα. Σε ανακοίνωσή του το Αλ Νόσρα καυχάται για την επίθεση, την οποία χαρακτηρίζει «εκδίκηση για την εν ψυχρώ δολοφονία μουσουλμάνων στην ανατολική Γκούτα», περιοχή της καταγγελλόμενης επίθεσης με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου.
(Πηγές: AFP-ΑΠΕ-www.telegraph.co.uk)