18 Σεπτεμβρίου 2013

Ο διμέτωπος αγώνας της Χρυσής Αυγής

Του Τάσου Τσακίρογλου
http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2013/09/getFile32456789.jpg
 Σε μια επιχείρηση αναβάθμισης της παρουσίας της έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα η Χρυσή Αυγή, η οποία εντείνει τη δράση της σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, «πατώντας» αφενός στην πραγματική επιδείνωση των συνεπειών της κρίσης και αφετέρου στο «εικονικό» φάσμα των δημοσκοπήσεων που καταγράφουν την ενίσχυσή της. Η στρατηγική αυτή εδράζεται σε δύο πυλώνες: πρώτον, στην αμφισβήτηση της ιδεολογικής και πολιτικής πρωτοκαθεδρίας της Ν.Δ. στον δεξιό χώρο και δεύτερον στην όξυνση της αντιπαράθεσης με την Αριστερά στο σύνολό της, σε μια προσπάθεια να αναδειχτεί σε βασικό κυματοθραύστη της αριστερής ανόδου στα χρόνια των μνημονίων.


«Το πραγματικό ποσοστό της Χρυσής Αυγής αγγίζει και ξεπερνά το 20% και τα τρία κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και Χ.Α. βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, γεγονός που θα επιβεβαιωθεί στις επόμενες κάλπες, όποτε και εάν αυτές στηθούν» γράφουν στην ιστοσελίδα τους, σε άρθρο με το οποίο αμφισβητούν τις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα, όπως έδειξε και η δολοφονική επίθεση κατά μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα, διεκδικούν χώρο σε παραδοσιακές εργατικές συνοικίες, οι οποίες βυθίζονται όλο και περισσότερο στην ανεργία και την εξαθλίωση και επιχειρούν να τις μετατρέψουν σε προπύργια και ορμητήριά τους, όπως έκαναν και ομοϊδεάτες τους σε άλλες χώρες με αντίστοιχα προβλήματα.

Πολιτικός στόχος αυτών των τακτικών είναι να αποδείξουν ότι αποτελούν το αντίπαλο δέος στο «μεταπολιτευτικό κατεστημένο», στο οποίο συμπεριλαμβάνουν συλλήβδην Αριστερά και Δεξιά. Μάλιστα προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι η Χρυσή Αυγή «είναι το μόνο γνήσια λαϊκό κίνημα των ημερών μας και ενώνει εκατομμύρια Ελληνες, ανεξαρτήτως παλαιότερης πολιτικής τοποθέτησης». Είναι χαρακτηριστικός ο πανηγυρισμός τους: «Αλώνουμε οριζοντίως το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα».

Οι ναζιστές του Νίκου Μιχαλολιάκου αξιοποιούν στο έπακρο αφενός την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, που προωθεί συστηματικά η δικομματική κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, και αφετέρου τη θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ότι «η Χρυσή Αυγή αποτελεί το μακρύ χέρι του συστήματος», προκειμένου να βάλουν σφήνες στις ρωγμές του πολιτικού συστήματος και να οδηγήσουν στα άκρα την κρίση του.

Τακτική που μέχρι στιγμής φαίνεται να τους αποδίδει πολιτικούς καρπούς, καθώς κατορθώνουν η προβοκατόρικη δράση τους να καταλαμβάνει δυσανάλογο χρόνο στην πολιτική και μιντιακή ατζέντα της καθημερινότητας, γεγονός που λειτουργεί ως αυτοτροφοδοτούμενη και διαρκής προβολή.

Πάντως, η πρόσφατη στοχοποίηση μελών του ΚΚΕ, ο εντεινόμενος αντικομμουνισμός, που τείνει να υπερκαλύψει τη ρατσιστική φρασεολογία, και η διχαστική εμφυλιοπολεμική ρητορική κατατείνουν στο ότι οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής προχωρούν σε μια ποιοτική αναβάθμιση της πολιτικής της, προφανώς εν όψει των δημοτικών και των ευρωεκλογών του 2014, αλλά και του απρόβλεπτου χρόνου των βουλευτικών.

t.tsakiroglou@efsyn.gr