12 Σεπτεμβρίου 2013

Νίμιτς: Παραμένουν σημαντικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ


Για «ουσιαστικές διαφορές» που εξακολουθούν, όπως είπε, να υφίστανται μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας έκανε λόγο ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.Όπως ανέφερε ο κ. Νίμιτς στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα και στα Σκόπια εξετάσθηκε η τελευταία πρόταση που είχε υποβάλει τον Απρίλιο.

«Έλαβα τις παρατηρήσεις των δύο μερών για την πρόταση του Απριλίου. Η Αθήνα έθεσε δύο ζητήματα σχετικά με την πρόταση, ενώ εδώ στα Σκόπια είχα μία αναλυτική συζήτηση και ενημερώθηκα για τη θέση της χώρας, η οποία δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούν να υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο μερών, λύση μέχρι στιγμής δεν υπάρχει», δήλωσε.Σημείωσε πάντως ότι συζητιούνται ορισμένες πτυχές μίας λύσης και ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

Ερωτηθείς πού εντοπίζονται οι διαφορές μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας σχετικά με την τελευταία πρότασή του, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι αυτές αφορούν δύο σημεία: επί ποιου όρου θα τεθεί ο προσδιορισμός (αν δηλαδή ο προσδιορισμός αφορά τον γεωγραφικό ή τον πολιτειακό όρο) και το εύρος χρήσης της ονομασίας που θα μπορούσε να συμφωνηθεί.

«Το θετικό είναι ότι συζητάμε με τα δύο μέρη για ένα όνομα το οποίο θα περιλαμβάνει τον όρο ‘Μακεδονία’, όμως υπάρχει διαφορά σχετικά με το πού πρέπει να τεθεί ο προσδιορισμός», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το εύρος χρήσης του ονόματος, ο κ Νίμιτς ανέφερε πως «η ελληνική πλευρά επιμένει στη θέση πως η ονομασία που θα μπορούσε να συμφωνηθεί πρέπει να ισχύει παντού: τόσο για διεθνή όσο και για εσωτερική και για κάθε επίσημη χρήση». Με τη θέση αυτή, όπως σημείωσε ο κ. Νίμιτς, διαφωνεί η ΠΓΔΜ.Νωρίτερα σήμερα ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, ενώ χθες είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Πηγή: ΑΜΠΕ