12 Σεπτεμβρίου 2013

"Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ΕΕ απαιτείται να υποστηρίξει τους χριστιανούς της Αιγύπτου" / του του π. Πασκάλ Γκολνίς

http://www.ppol.gr/cm/album/albums/userpics/egypt%20church.jpg Βασιζόμενη σε τοπικές θρησκευτικές πηγές, η οργάνωση «έργο της Ανατολής» δημοσίευσε πρόσφατα έναν κατάλογο με χριστιανικά κτίρια που πυρπολήθηκαν ή καταστράφηκαν από ισλαμιστές μετά την καθαίρεση του προέδρου Μόρσι (Morsi).} Πάνω από ογδόντα εκκλησίες, κοινωνικά κέντρα και σχολεία της κοπτικής αλλά και της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας καταστράφηκαν, αποδεικνύοντας πρωτοφανή άσκηση βίας εναντίον τους.


Για πολύ καιρό αρνιόμουν να χρησιμοποιήσω τον όρο «διωγμός» για τους χριστιανούς της Αιγύπτου. Κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε μια εκστρατεία οργανωμένη από το σύστημα. Αλλά το κύμα βιαιοτήτων που εξαπολύεται από αυτό το καλοκαίρι οι «αδελφοί μουσουλμάνοι» και οι παραφυάδες τους, αλλάζει ριζικά την κατάσταση. Ως σήμερα οι χριστιανοί της Αιγύπτου υφίσταντο σποραδικές βιαιότητες, όπως π.χ. τη βομβιστική επίθεση κατά της κοπτικής-ορθόδοξης εκκλησίας της Αλεξάνδρειας, το 2011. Υφίσταντο επίσης σε καθημερινή βάση διακρίσεις διαφόρων κατηγοριών: συνταγματικών (ένας χριστιανός π.χ. δεν μπορεί να γίνει αρχηγός του κράτους και είναι πολύ δύσκολο να στελεχώσει κρατικά ή πανεπιστημιακά ιδρύματα) ή δικαστικών (σε περίπτωση δίκης, οι μουσουλμάνοι έχουν πλεονέκτημα επί των χριστιανών).

Με την άνοδο των «αδελφών μουσουλμάνων», αυτές οι διακρίσεις οξύνθηκαν, λόγω της εκπεφρασμένης βούλησης να εφαρμοστεί το ισλαμικό δίκαιο στο σύνολο της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανών, παρά την αιγυπτιακή παράδοση σύμφωνα με την οποία το ισλαμικό δίκαιο εφαρμόζεται μόνο στους μουσουλμάνους. Οι κόπτες δεν έκρυψαν ούτε τις επιφυλάξεις τους, ούτε την εχθρότητά τους απέναντι στον επιχειρούμενο εξισλαμισμό της κοινωνίας. Πράγμα που εξηγεί την ανοικτή υποστήριξη του κόπτη πατριάρχη στην καθεστωτική αλλαγή και την ανατροπή της κυβέρνησης Μόρσι.

Από τη στιγμή αυτή, οι «αδελφοί μουσουλμάνοι» οργάνωσαν ανοικτά ένα συστηματικό διωγμό κατά των χριστιανών. Πυρπολήθηκαν ή καταστράφηκαν πολλοί χώροι λατρείας, αλλά και πάσης φύσεως εκκλησιαστικά ιδρύματα, σχολεία, μοναστικά φιλανθρωπικά ιδρύματα. Αυτές οι πράξεις, που αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις των «αδελφών μουσουλμάνων», απαιτείται να καταδικασθούν με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Ζητούμε επίσης από τις αιγυπτιακές αρχές να εξασφαλίσουν την προστασία και την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων χριστιανικών χώρων, όπως έχουν δεσμευτεί πως θα κάνουν. Στο όνομα της προστασίας των μειονοτήτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) οφείλουν να υποστηρίξουν τους χριστιανούς και να πιέσουν ώστε να τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις.

O Pascal Gollnisch είναι ρωμαιοκαθολικός ιερέας, πρόεδρος του «έργου της Ανατολής»