02 Ιουλίου 2013

SOCAR: Η επιλογή του ΤΑΡ δεν αφήνει τη Βουλγαρία εκτός φυσικού αερίου Μπορεί να γίνει ο πρώτος αγοραστής αζέρικου αερίου με διασυνδετήριο αγωγό



SOCAR: Η επιλογή του ΤΑΡ δεν αφήνει τη Βουλγαρία εκτός φυσικού αερίου
  Η επιλογή του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) για την μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δεν σημαίνει ότι το Αζερμπαϊτζάν εγκατέλειψε τα σχέδια για προμήθεια φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της αζέρικης, κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων SOCAR, Ελσάντ Νασίροφ, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, στην οικονομική ιστοσελίδα «abc.az» και αναμετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «ΒΤΑ».

Σύμφωνα με τον κ. Νασίροφ, η Βουλγαρία μπορεί να γίνει ο πρώτος αγοραστής αζέρικου φυσικού αερίου που προμηθεύεται μέσω του TAP. «Ο αγωγός θα διατρέχει την Ελλάδα η οποία συνδέεται με διασυνδετήριο αγωγό με την Βουλγαρία, αγωγός που μπορεί να λειτουργήσει προς τις δύο κατευθύνσεις. Εάν αυτό αποδειχθεί τεχνικά εφικτό, η Βουλγαρία θα είναι σε θέση να αγοράζει φυσικό αέριο στο πρώτο στάδιο των προμηθειών αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε δε, ότι, η κατασκευή ενός διασυνδετήριου αγωγού Τουρκίας – Βουλγαρίας ούτως ώστε η Βουλγαρία να μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από τον αγωγό Trans Anatolia (TANAP) είναι περίπλοκη σε τεχνικούς όρους και δεν δικαιολογείται από εμπορική άποψη.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα, η Βουλγαρία σχεδιάζει την αγορά περίπου δύο δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, σε ετήσια βάση.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=520393