02 Ιουλίου 2013

Nassirov (Socar): Ο ΔΕΣΦΑ θα γίνει κόμβος προμήθειας για τα Βαλκάνια

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ2a6ejQ3ePJyFN9rt0Jn8EEhIKgbc4KsE_gd9hnyWQw_4zgJB8
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Η Socar είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις υποδομές του ΔΕΣΦΑ για να προμηθεύσει με αέριο κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόνισε χθες ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Socar Elshad Nasirov υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της απόκτησης της εταιρείας του δικτύου αερίου από την εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν.

«Οι υποδομές που σήμερα ανήκουν στο ΔΕΣΦΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να οργανωθεί η προμήθεια φυσικού αερίου προς χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»  τόνισε ο κ. Nasirov για  να προσθέσει «αρχικά η συζήτηση αφορά χώρες όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τις δυνατότητες να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες του ΔΕΣΦΑ για την οργάνωση των προμηθειών φυσικού αερίου στις γειτονικές προς την Ελλάδα χώρες».

Εκτός από το υψηλόβαθμο στέλεχος της Socar, ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας G. Oettinger, αναφέρθηκε με αφορμή την επιλογή του TAP από το κονσόρτιουμ του Shah Deniz, στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για την ευρύτερη περιοχή: Πιο σημαντικό από την επιλογή μεταξύ του TAP και του Nabucco είναι το άνοιγμα του Νότιου Διαδρόμου, τόνισε. Ο κ. Oettinger μάλιστα  πρόσθεσε ότι με την αποτελεσματική λειτουργία της εγχώριας ενεργειακής αγοράς αλλά και με τις απαραίτητες υποδομές και την αντίστροφη ροή των αγωγών, όταν το αζέρικο αέριο θα μπει στην Ε.Ε. θα μπορεί να μεταφερθεί παντού στην Ευρώπη. Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους διασυνδετήριους αγωγούς των χωρών στα Βαλκάνια (Βουλγαρία Σερβία, Βουλγαρία Ρουμανία, Ρουμανία Ουγγαρία, με στόχο να δημιουργηθεί ένα πλέγμα διασυνδέσεων στη Νότια και την Κεντρική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο θα πρέπει στο επόμενο διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις που θα βοηθήσουν ώστε να έχουμε πιο ανταγωνιστικές τιμές στη Νοτιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση τόνισε ο κ. Oettinger θα διαδραματίσει τόσο το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου όσο και η ανάπτυξη νέων υποδομών αγωγών. «Χρειαζόμαστε ένα ευέλικτο ανεξάρτητο σύστημα αγωγών φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την Ελλάδα και θα φτάνει μέχρι την Ουκρανία, τόνισε ο κ. Oettinger, σηματοδοτώντας την αναβάθμιση του ρόλου που καλείται να παίξει η χώρα μας για την τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.


Πηγή:www.capital.gr