27 Ιουλίου 2013

Οι απολύσεις στο Δημόσιο το μεγαλύτερο εμπόδιο για την Ελλάδα

http://www.dw.de/image/0,,16952620_303,00.jpg
Η Ελλάδα είναι η πιο περίπλοκη περίπτωση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης και δημοσιονομικής προσαρμογής, σχολιάζει η Barclays σε έκθεσή της την οποία έδωσε στη δημοσιότητα νωρίτερα εντός του μήνα. Το γεγονός ότι η χώρα έχει καταφέρει να αποκτήσει κάποιο momemtun σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων αξιολογείται ως εποικοδομητικό, σε ό,τι αφορά τα ερχόμενα τρίμηνα, όμως το μεγαλύτερο εμπόδιο, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, παραμένει η αναμόρφωση του δημόσιου τομέα. Όπως αναφέρουν, η δέσμευση της κυβέρνησης να «κόψει» 25.000 θέσεις εργασίας από το Δημόσιο εντός του 2013 είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο του ελληνικού προγράμματος.

Κάνουν επίσης αναφορά στην απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ, εξέλιξη που προκάλεσε «μίνι πολιτική κρίση» και άφησε τον κυβερνητικό συνασπισμό με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σημειώνουν όμως η πολιτική ατζέντα δεν έχει αλλάξει και ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Barclays εκτιμά ότι θα χρειαστεί νέα «ελάφρυνση», σε μεταγενέστερο στάδιο. Χαρακτηριστικά, η έκθεση αναφέρει ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014-2015 πιθανότατα θα δημιουργήσει την ανάγκη είτε για επιπλέον βοήθεια είτε για αναδιάρθρωση χρέους. Ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμάται ότι θα επιμείνει ιδιαίτερα στο θέμα της «κάλυψης» του δημοσιονομικού κενού.

Η ελληνική οικονομία έχει ήδη δεχθεί επιπτώσεις από την κυπριακή κρίση, ενώ το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προχωρά με καθυστερήσεις, σχολιάζει μεταξύ άλλων η Barclays. Και επαναλαμβάνει ότι αν και το ελληνικό πρόγραμμα πιθανότατα θα «ξεμείνει» πρόωρα από ρευστό, δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε σημαντική ανακοίνωση πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών (το Σεπτέμβριο) και πριν η Ελλάδα επιβεβαιώσει ότι είναι σε θέση να διατηρήσει πρόσφατες θετικές εξελίξεις, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο επετεύχθη για πρώτη φορά στη χώρα, σε διάστημα μιας δεκαετίας.

Πάντως, είναι πιθανό, το 2013 να αποδειχθεί έτος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η Barclays και αναθεωρεί την εκτίμησή της για το ρυθμό συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας στο -4,4% φέτος, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης του -6,3%, ενώ για το 2014 κάνει λόγο για ανάπτυξη με ρυθμό 0,2%. Εκτιμάται δε, ότι επιπλέον στήριξη θα προέλθει από την επικέντρωση των ευρωπαϊκών προσπαθειών στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1843022


Πηγή:www.capital.gr