27 Ιουλίου 2013

Ερντογάν εναντίον αντιφρονούντων

Ο τούρκος πρωθυπουργός εκδικείται επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και ακτιβιστές για τα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ
Ερντογάν εναντίον αντιφρονούντων
Μποζανίνου Τάνια«Ο Ερντογάν εκδικείται για τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Μπουράκ Ατσικέλ, δημοσιογράφος του NTV στην Κωνσταντινούπολη. Και δίνει ένα παράδειγμα: «Σήμερα (σ.σ.: Τετάρτη) το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιεί έλεγχο στην KOC Holding, τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο στην Τουρκία, με πρόεδρο τον Αλί Κοτς. Ο Κοτς άνοιγε τις πόρτες των ξενοδοχείων του, που βρίσκονται δίπλα στο πάρκο Γκεζί, για να δώσει καταφύγιο στους διαδηλωτές και γι' αυτό μπήκε στο στόχαστρο του Ερντογάν».



Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε μια εκστρατεία αντιποίνων προς τους ηγέτες των διαδηλώσεων  που ξέσπασαν τον Μάιο κατά της ανάπλασης του πάρκου Γκεζί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και, ύστερα από τη βίαιη απάντηση της αστυνομίας, εξελίχθηκαν σε διαμαρτυρία εναντίον της κυβέρνησης. Δημόσιοι υπάλληλοι που πρωτοστάτησαν στην κατάληψη του πάρκου μετατίθενται στα βάθη της Ανατολίας, ακτιβιστές υφίστανται καψώνια από την αστυνομία και δημοσιογράφοι απολύονται από τη δουλειά τους επειδή κάλυψαν θετικά τους διαδηλωτές και όχι την κυβέρνηση.

«Αφότου ανέβηκε στην εξουσία ο Ερντογάν, η δουλειά μας έγινε εφιάλτης»
προσθέτει ο Ατσικέλ, ο οποίος, παρ' ότι εργάζεται σε ιδιωτικό κανάλι και όχι σε κρατικό, υφίσταται πίεση καθώς τα μεγαλύτερα ΜΜΕ τάχθηκαν στο πλευρό του πρωθυπουργού. «Δεν μπορούμε να πούμε ό,τι θέλουμε για τον Ερντογάν. Κανένα από τα μεγάλα ΜΜΕ δεν θα το βγάλει στον αέρα. Αλλά και στο παρελθόν έτσι ήταν. Εκατοντάδες συνάδελφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους επειδή αντιτάχθηκαν στον Ερντογάν. Πολλοί βρίσκονται στη φυλακή».

Η Τουρκία είναι η χώρα με τους περισσότερους δημοσιογράφους στη φυλακή. Ο αριθμός τους αυξήθηκε μετά τις διαδηλώσεις στην Ταξίμ. Σύμφωνα με την Ενωση Τούρκων Δημοσιογράφων, τουλάχιστον 72 απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την αρχή των διαδηλώσεων. Το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έριξε 64 δημοσιογράφους στη φυλακή.

Πολλοί από τους συλληφθέντες διαδηλωτές αντιμετωπίζουν την περίπτωση να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη με τον αντιτρομοκρατικό νόμο, τον διαβόητο 3713, κατηγορούμενοι ότι ίδρυσαν τρομοκρατική οργάνωση με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. Οσοι κριθούν ένοχοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να καταδικαστούν σε ισόβια.

Δεν έχουν ξεθυμάνει οι διαδηλώσεις

Αν και ο αριθμός των διαδηλωτών έχει μειωθεί από τις εκατοντάδες χιλιάδες που αριθμούσαν στο απόγειο των αντικυβερνητικών διαμαρτυριών του περασμένου μήνα, «οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους» συνεχίζει ο Ατσικέλ. «Είναι πολλοί στις μεγάλες πόλεις όπως στην Αντάλια, στην Αγκυρα, στη Σμύρνη, καθώς βεβαίως και στην Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Χιλιάδες φόρουμ πολιτών έχουν στηθεί σε πάρκα σε ολόκληρη την Τουρκία. Μπορεί τα μεγάλα ΜΜΕ να μην καλύπτουν πια τις διαδηλώσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν ξεθυμάνει».

Τι μέλλει γενέσθαι στην Τουρκία; τον ρωτάμε. «Ειλικρινά κανείς δεν γνωρίζει. Αλλωστε ούτε η τόσο μαζική αντίδραση κατά του Ερντογάν, όπως εκείνη στην Ταξίμ, ήταν αναμενόμενη. Γι' αυτό ίσως ούτε ο πρωθυπουργός δεν συνειδητοποίησε αρχικά τι συνέβαινε. Η λαϊκή αντίδραση θα μπορούσε να στραφεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Τα πάντα όμως εξαρτώνται από την απάντηση της κυβέρνησης».

Ερχονται τρεις εκλογικές αναμετρήσεις

«Ο Ερντογάν πρέπει να είναι εξοργισμένος γιατί το 2013 ήταν σημαντική χρονιά γι' αυτόν» καταλήγει ο Ατσικέλ. «Τρεις μεγάλης σημασίας  εκλογικές αναμετρήσεις βρίσκονται προ των πυλών. Η πρώτη από αυτές είναι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές - και είναι η πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια που το κόμμα του Ερντογάν αντιμετωπίζει την περίπτωση να χάσει την Κωνσταντινούπολη, η οποία, στην πράξη, εκπροσωπεί σχεδόν τη μισή Τουρκία. Λόγω των διαδηλώσεων ο πρωθυπουργός έχασε περίπου ένα 8% από τους ψηφοφόρους του. Το χειρότερο όμως είναι πως όσοι ήταν εναντίον του ενώθηκαν».

«Ακολουθούν οι βουλευτικές και οι προεδρικές εκλογές. Ο Ερντογάν σχεδίαζε να αλλάξει το Σύνταγμα και τον τρόπο εκλογής προέδρου και να γίνει ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας που θα εκλεγεί άμεσα από τον λαό. Αυτό μοιάζει αδύνατο πλέον. Είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να λάβει πάλι 50% στις εκλογές. Και αυτή τη φορά έχει το υπόλοιπο 50% ενωμένο εναντίον του. Η πολιτική του στη Συρία δεν λειτουργεί πια, εμφανίζονται ρωγμές στο κόμμα του, στην οικονομία ηχεί ο κώδωνας του κινδύνου, η λύση του Κουρδικού δεν πάει και τόσο καλά. Με άλλα λόγια, καθένα από τα σχέδιά του εκτροχιάζεται. Ολα αυτά τον κάνουν επιθετικό. Αλλά ακόμη και αν δεν είναι τόσο δυνατός όπως στο παρελθόν, αναμένεται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Το νέο Σύνταγμα όμως δεν θα είναι ακριβώς όπως το επιθυμεί ο Ερντογάν».