27 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΠ. ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Θωράκιση της μεσαίας τάξης

Ο Μπ. Ομπάμα κατά την ομιλία του στο Μιζούρι Για τον Μπαράκ Ομπάμα δύο είναι επί του παρόντος οι κορυφαίες προτεραιότητες: η επιστροφή της αμερικανικής οικονομίας σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης και η ανάκαμψη της πολυπληθούς μεσαίας τάξης.Το είπε ο ίδιος ξεκάθαρα στις δύο ομιλίες που έδωσε την Τετάρτη σε Ιλινόις και Μιζούρι.Εχοντας φόντο πίσω του τις «πονεμένες» μεσοδυτικές πολιτείες (στα μεσοδυτικά ανήκει άλλωστε και το προσφάτως χρεοκοπημένο Ντιτρόιτ), ο Μπ. Ομπάμα αποφάσισε να ανασυντάξει τις δυνάμεις του (οι οποίες τελευταία σημειώνουν μικρή δημοσκοπική κάμψη) και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος επαναδιατύπωσε τις προτεραιότητες της δεύτερης θητείας του, επιτέθηκε στους Ρεπουμπλικάνους, που επιμένουν να μπλοκάρουν τις μεταρρυθμίσεις, και προσπάθησε να επαναφέρει τη δημόσια συζήτηση πίσω στα περισσότερο σημαντικά. Ποια είναι αυτά; Η ανάπτυξη, η καταπολέμηση της εισοδηματικής ανισότητας και η θωράκιση της μεσαίας τάξης. Εάν συνεχίσουμε έτσι, το φημισμένο «αμερικανικό όνειρο» κινδυνεύει να μετατραπεί σε αμερικανικό «μύθο», ήταν η προειδοποίηση του Ομπάμα. «Τα τελευταία 10 χρόνια, οι μόνοι που έχουν δει τα εισοδήματά τους να αυξάνονται είναι το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού.Την ίδια ώρα ο μέσος Αμερικανός κερδίζει σήμερα λιγότερα από όσα κέρδιζε το 1999».

Τα παραπάνω λόγια δεν ανήκουν σε κάποιον αντιπολιτευόμενο Ευρωπαίο αριστερό, αλλά, αντιθέτως, στον πρόεδρο της μεγαλύτερης οικονομίας της υφηλίου.«Η αυξανόμενη ανισότητα δεν είναι απλώς λάθος ηθικά. Συνιστά κακή οικονομική πολιτική», εξηγεί ο Ομπάμα και συνεχίζει: «Διότι όταν οι μεσοαστικές οικογένειες έχουν λιγότερα χρήματα για ξόδεμα, τότε και οι επιχειρήσεις έχουν λιγότερους πελάτες. Οταν ο πλούτος συγκεντρώνεται στην κορυφή, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει φούσκες. Οταν τα σκαλιά της κοινωνικής ανέλιξης απομακρύνονται το ένα από το άλλο, υπονομεύεται η ίδια η ουσία της Αμερικής, η ιδέα δηλαδή πως εάν κανείς δουλέψει εδώ σκληρά, θα τα καταφέρει».

Στόχος του Ομπάμα, είναι να προετοιμάσει το έδαφος για μια όσο το δυνατόν περισσότερο αποδοτική πολιτικά θητεία. Μέχρι στιγμής, τα δείγματα δεν ήταν θετικά καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, έχουν φροντίσει να μπλοκάρουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σχεδόν τα πάντα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ