23 Ιουνίου 2013

Μπαρόζο: Στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη οι αγωγοί TAP και Nabucco


http://www.energypress.gr/resource-api/energypress/contentObject/Mparozo:-Strathgikhs-shmasias-oi-agwgoi-TAP-kai-Nabucco/image?width=220
Τη στρατηγική σημασία των αγωγών Νabucco και ΤΑP για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, υπογράμμισε, από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ.«Τόσο ο Nabucco West όσο και ο Trans-Adriatic Pipeline (TAP) είναι στρατηγικής σημασίας για τη διαφοροποίηση της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη και για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», δήλωσε ο Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως ο Αλίεφ τον διαβεβαίωσε ότι την επόμενη εβδομάδα η κ/ξ του Σαχ Ντενίζ ΙΙ θα προχωρήσει στην «κρίσιμη απόφαση», επιλέγοντας έναν από τους δύο αγωγούς (Nabucco ή ΤΑP), σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «καθαρά εμπορική επιλογή της κοινοπραξίας».
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι και οι δύο διάδρομοι φυσικού αερίου μπορούν να κατασκευαστούν, καθώς και οι δύο θα αναβαθμίσουν τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου με περαιτέρω πηγές ενέργειας. «Είναι μία αμοιβαία επωφελής κατάσταση» δήλωσε ο Ζ. Μπαρόζο, τονίζοντας ότι ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου δεν είναι πλέον ένα θεωρητικό σχέδιο, αλλά ένα υλοποιήσιμο σχέδιο προς όφελος όλων των εμπλεκομένων.
Όπως σημείωσε ο Μπαρόζο, το σχέδιο αυτό θα φέρει αρχικά 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το 2019, ενώ μεσοπρόθεσμα θα καλύψει πάνω από το 10% των ετήσιων αναγκών για φυσικό αέριο στην ΕΕ, «συμβάλλοντας στην ενεργειακή μας ασφάλεια, τη σταθερότητα των τιμών, στην ανάπτυξη και στην απασχόληση».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν παραδέχθηκε ότι το σχέδιο είναι επωφελές τόσο για τη χώρα του, η οποία θα ωφεληθεί από τη σταθερή αγορά της ΕΕ, όσο και για την ΕΕ, η οποία θα έχει εναλλακτική πηγή ενέργειας φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. «Είμαι ικανοποιημένος, γιατί μετά την υπογραφή της στρατηγικής συνεργασίας για την ενέργεια με την ΕΕ, το 2011 στο Μπακού, βλέπουμε απτά αποτελέσματα στην εφαρμογή του σχεδίου για τον διάδρομο του φυσικού αερίου» δήλωσε ο Πρόεδρος Αλίγιεφ, προσθέτοντας ότι το σχέδιο ενισχύει τις σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με την ΕΕ.
http://energypress.gr/