23 Ιουνίου 2013

Επιχειρήσεις τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ για το ΡΚΚ


http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201306/137930/images/det_turkeyelikoptero2.jpgΑναγνωριστική επιχείρηση προς τους στόχους ΡΚΚ, στο Βόρειο Ιράκ, την πρώτη μετά από τρεις εβδομάδες και ενώ η αποχώρηση των ένοπλων κουρδικών ομάδων συνεχίζεται, οργάνωσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι πτήσεις που έγιναν έχουν σχέση με τη διαδικασία αποχώρησης των μελών του ΡΚΚ. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι αεροσκάφη τύπου RF-4, των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, πραγματοποίησαν χθες σχεδιασμένη αναγνωριστική επιχείρηση στις περιοχές Καντίλ, Ζαπ και Αβασίν, του Βόρειου Ιράκ.

Σκοπός της αναγνωριστικής επιχείρησης ήταν η διαπίστωση της κινητικότητας του ΡΚΚ και των εξελίξεων αναφορικά με τη διαδικασία αποχώρησης. Με την τελευταία επιχείρηση αναγνώρισης, θα συγκριθεί η κατάσταση και η αλλαγή στην περιοχή σε σχέση με την αντίστοιχη επιχείρηση πριν τρεις εβδομάδες.Στο μεταξύ, ο Τύπος γράφει και για επιχείρηση με την συμμετοχή 800 Τούρκων στρατιωτών στο Ντιγιάρμπακιρ, υποστηριζόμενη και από αέρος. Η επιχείρηση περιλάμβανε έξι χωριά και δασική περιοχή στις επαρχίες Λίτζε, Χάνι και Κοτζάκιοϊ από το Ντιγιάρμπακιρ ως το Μάρντιν.
Στην επιχείρηση, που δόθηκε η ονομασία «Narko terror», χρησιμοποιήθηκαν και δύο ελικόπτερα Sikorsky. Στόχευε καλλιεργημένες εκτάσεις σε δασώδεις περιοχές, που είχαν διαπιστωθεί εκ των προτέρων. Στις εργασίες για την εξασφάλιση πληροφοριών υπήρξε και υποστήριξη της περιφερειακής αρχής της ΜΙΤ.

Όλες οι πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν, αξιολογήθηκαν από το αρχηγείο της στρατοχωροφυλακής της περιοχής και ξεκίνησε η υποστηριζόμενη δια αέρος επιχείρηση. Έλαβαν μέρος στρατιωτικές μονάδες από το Ντιγιάρμπακιρ και το Μάρντιν και χρησιμοποιήθηκαν 20 θωρακισμένα οχήματα cobra από την ξηρά.Κατά την επιχείρηση, βρέθηκαν 552.750 ρίζες ινδικής κάνναβης σε έκταση 55 στρεμμάτων μόνο στο χωριό Ουτσαρλί του Λίντζε.  Σύμφωνα με ορισμένες εφημερίδες, η συνολική ποσότητα που βρέθηκε είναι 1.124.100 ρίζες ινδικής κάνναβης. Η επιχείρηση συνεχίζεται και σήμερα.

Του Νίκου Στέλγια-Οι Κούρδοι αυτονομιστές χτύπησαν τουρκικό ελικόπτερο-Στο τουρκικό ελικόπτερο επέβαιναν υψηλόβαθμοι Τούρκοι στρατηγοί

Σύμφωνα με το επιτελείο του τουρκικού στρατού, χθες, μια ομάδα ανταρτών του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος επιτέθηκε σε ένα ελικόπτερο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στα σύνορα Τουρκίας – Ιράν – Ιράκ.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του τουρκικού στρατού, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα το μεσημέρι της Παρασκευής, χθες, στην επαρχία Χακκάρι, μια ομάδα Κούρδων ανταρτών άνοιξε πυρ κατά ενός ελικοπτέρου του τουρκικού στρατού. Το ελικόπτερο, το οποίο δέχθηκε τα πυρά των Κούρδων ανταρτών κατόρθωσε να επιστρέψει στην βάση του. Η επίθεση των Κούρδων ανταρτών δεν άφησε πίσω της τραυματίες.

Στο ανακοινωθέν των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων υπογραμμίζεται το γεγονός ότι το ελικόπτερο μετέφερε υψηλόβαθμα στελέχη της στρατοχωροφυλακής και των χερσαίων δυνάμεων του στρατού.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, η είδηση της επίθεσης του κουρδικού κινήματος στο ελικόπτερο του τουρκικού στρατού, κάνει τον γύρω των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Η νέα εξέλιξη έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις στο Κουρδικό Ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία εδώ και τρεις δεκαετίες. Από τα τέλη του 2012, το τουρκικό κράτος συνομιλεί με το κουρδικό κίνημα για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος. Αυτή την περίοδο, οι συνομιλίες συνεχίζονται. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται μικρής έκτασης επεισόδια στα νότια εδάφη της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Τούρκο επιτελάρχη Νετζντέτ Οζέλ και τον αρχηγό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν. Σε αυτές τις συναντήσεις, ο Τούρκος Πρωθυπουργός πληροφορήθηκε σχετικά με την πορεία των συνομιλιών στο Κουρδικό. 
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη