16 Μαρτίου 2013

DER SPIEGEL «Εξέγερση εναντίον της γερμανικής εντολής για λιτότητα»

«Εξέγερση εναντίον της γερμανικής εντολής για λιτότητα»  «Εξέγερση εναντίον της γερμανικής εντολής για λιτότητα», ήταν ο τίτλος της ανάλυσης που αναρτήθηκε χθες το πρωί στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Καθώς η Ευρώπη οδεύει προς τον δεύτερο χρόνο οικονομικής ύφεσης, όπως δείχνουν όλες σχεδόν οι προβλέψεις, ολοένα περισσότεροι αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την ορθότητα και αποτελεσματικότητα της σκληρής πολιτικής του Βερολίνου και των συμμάχων του.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα από το γεγονός ότι το χάσμα ανάμεσα στον Βορρά και το Νότο της Ευρώπης μεγαλώνει. Χαρακτηριστικές είναι οι προβλέψεις της Morgan Stanley για το 2013: Eνώ διαβλέπει ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης στη Γερμανία και την Αυστρία, θεωρεί ότι η ύφεση στην Ιταλία και τη Γαλλία θα είναι πιο βαθιά -αν και στην ίδια κατηγορία εντάσσει πλέον και μία από τις σημαντικότερες συμμάχους των Γερμανών, την Ολλανδία.

«Όσο παρατείνεται χρονικά η παραμονή των ευρωπαϊκών οικονομιών στην κρίση τόσο δυναμώνουν οι φωνές για την ανάγκη μιας εναλλακτικής λύσης», σημειώνει το Spiegel. «Το πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές στην Ιταλία καθιστά απρόβλεπτη τη μελλοντική οικονομική πολιτική της χώρας», σημειώνει το περιοδικό, βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν άνοδο του Μπέπε Γκρίλο και των ευρωσκεπτικιστών. Κι αυτό, τη στιγμή που οι πληροφορίες από τη Ρώμη αναφέρουν πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση προσήλθε στη σύνοδο κορυφής για να ζητήσει από τους εταίρους της -κυρίως δε από την Μέρκελ- μεγαλύτερη ελαστικότητα και δυνατότητα διεύρυνσης των ελλειμμάτων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δημόσιες δαπάνες.

Αλλά και στο Παρίσι αυξάνεται η δυσφορία, ειδικά μετά τη νέα επίθεση την οποία εξαπέλυσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά της Γαλλίας, ζητώντας από την κυβέρνησή της να προχωρήσει ταχύτερα και πιο αποφασιστικά στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Στο Βερολίνο, ωστόσο, η γραμμή δεν αλλάζει, τουλάχιστον ως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Πρόσω ολοταχώς» είναι το μήνυμα που αποστέλλεται στην Ευρώπη - αν και, ακόμη και στη Γερμανία, η τάση αντίθεσης στο ευρώ δυναμώνει ραγδαία...http://www.imerisia.gr/