16 Μαρτίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ροδόπης: Ημερίδα για τη μειονοτική εκπαίδευση

Ημερίδα για τη μειονοτική εκπαίδευση διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ροδόπης την Παρασκευή με εισηγητές τους πανεπιστημιακούς Αντρέα Νοταρά, Κώστα Τσιτσελίκη, Γιώργο Μαυρομάτη και τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά.Παρ' ότι ήταν πέντε το απόγευμα, Ημέρα της Γυναίκας, η μεγάλη αίθουσα της πρώην νομαρχίας Ροδόπης ήταν κατάμεστη και η πλειοψηφία όσων προσήλθαν ήταν πολίτες από την μειονότητα. Τα προηγούμενα χρόνια προσέρχονταν σε ανάλογες συζητήσεις 60-70 άτομα, αυτή τη φορά άγγιξαν τους 200. Ο δρόμος μέχρι να υπάρξει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα δίνει στα παιδιά της μειονότητας ίσες ευκαιρίες για την ένταξη τους στη δημόσια σφαίρα είναι ακόμη μακρύς, αλλά, όπως τονίστηκε, από σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να ετοιμάζεται ώστε μαζί με τη μειονότητα να καταθέσει ένα σύγχρονο και δημοκρατικό πλαίσιο για τη μειονοτική εκπαίδευση.

Είναι καιρός να αναρωτηθούμε, είπε ο Κώστας Τσιτσελίκης μήπως πρέπει να εμπλουτίσουμε την συνθήκη της Λωζάνης, που όταν υπογράφτηκε αναφερόταν σε ένα άλλο ιστορικό πλαίσιο, με τις νέες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες νομικές κατακτήσεις όπως αυτή της συνθήκης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, συνθήκη που έχει υπογράψει η Ελλάδα αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 δεν την έχει κυρώσει στη Βουλή. Το ζήτημα της ταυτότητας στην εκπαίδευση έθεσε ο Γιώργος Μαυρομάτης, πώς δηλαδή αυτή επηρεάζει τις επιλογές στην εκπαίδευση, και έθεσε και το ερώτημα όσον αφορά στο αν η μειονότητα έχει καταλήξει στο ζήτημα αυτό. Ο Αντρέας Νοταράς, από τη μεριά του, έθεσε ζητήματα των διαφορετικών συσωματώσεων της μειονότητας, αλλά επίσης παρατήρησε και μια πολιτική σκλήρυνση εκ μέρους της κυβέρνησης σε αυτά τα ζητήματα. Τέλος, ο Μουσταφά Μουσταφά άσκησε δριμεία κριτική στα πεπραγμένα των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και στη νομενκλατούρα, όπως ο ίδιος είπε, της μειονότητας. Και ουσιαστικά ανέδειξε τα προτάγματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς όσον αφορά στο ζήτημα της εκπαίδευσης. Επεσήμανε ακόμη την απόπειρα της όλο και μεγαλύτερης προσπάθειας, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία, της θρησκειοποίησης της μειονότητας και τόνισε ότι η ριζοσπαστική Αριστερά παλεύει για ένα σχολείο που θα είναι θρησκευτικά ουδέτερο. Αυτά τα είπε με αφορμή την τροπολογία που ψηφίστηκε από τη δεξιά πτέρυγα της Βουλής και αφορά στους ιεροδιδασκάλους που θα διδάξουν από τη νέα χρονιά στα δημόσια σχολεία.

Η συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξε αφενός τους προβληματισμούς που υπάρχουν μέσα στη μειονοτική κοινωνία, τους φόβους, ακόμη και την έλλειψη εμπιστοσύνης. Όπως ειπώθηκε από αρκετούς, κάθε φορά που άλλαζαν τα πράγματα γίνονταν χειρότερα, πλην όμως, όπως τονίστηκε, είναι άλλο πράγμα τι έκανε το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. και άλλο πράγμα μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς. Στη συζήτηση παρενέβη και το σωματείο των δασκάλων της ΕΠΑΘ, αλλά και ο Σύλλογος Δασκάλων Ροδόπης.
Σταμάτης Σακελλίων