13 Μαρτίου 2013

Κωνσταντινουπολίτικα και ερντογανικά... Αρθρο του ΚΩΣΤΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ιστορικού

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ0RJW3t8syVJCW2cP-ovsfrTwVaur_C0W3u369BWX_qGU6jNlb
Το άρθρο του Αρη Αμπατζή «Οι κατσαρόλες του Ερντογάν» (Δευτέρα 18/2/2013) υπήρξε η πρόκληση για να θιγεί ένα μείζον θέμα που συντελείται στη γείτονα, και συγκεκριμένα στην Πόλη, κι αφορά στην εμφάνιση εδώ και λίγα χρόνια μιας ομάδας εργολάβων-επενδυτών του περιβάλλοντος του Τούρκου πρωθυπουργού, οι οποίοι μεθοδικότατα λυμαίνονται την Κωνσταντινούπολη και καταστρέφουν ολοσχερώς τη μία μετά την άλλη τις ιστορικές της γειτονιές.

Πρώτο τους θύμα υπήρξε το Σουλού Κουλέ, η γειτονιά δηλαδή των γύφτων (θυμίζω το πανηγύρι της Κακάβας στον «Δωδεκάλογο» του Παλαμά) κοντά στα τείχη, με αποτέλεσμα σήμερα ο γραφικός και με τόσες μνήμες ρωμαίικες ναός του Αγίου Δημητρίου στο Σαρμασίκι (στη σκιά του τζαμιού της Μιχριμάχ) να περιβάλλεται από διώροφες βερνικωμένες μεζονέτες νεο-οθωμανικού ρυθμού! Ο δεύτερος στόχος τους, η προς τον Βόσπορο όψη του Γαλατά, έληξε άδοξα, λόγω της προκληθείσας αντίδρασης, κυρίως από το Σύλλογο των Αρχιτεκτόνων. Αρκετοί, δυστυχώς, με διαβεβαιώνουν πως πρόκειται απλώς για αναβολή κι ότι τα κοράκια θα επανέλθουν δριμύτερα.

Στο μεταξύ μαγάρισαν σε σημείο μη αναστρέψιμο τη μέχρι πρόσφατα τόσο γραφική, ανέκαθεν δε τουρκική, γειτονιά με τα ξύλινα σπίτια και τα πλατάνια, ανάμεσα στο Σουλεϊμανιέ, το Βεφά και το πανεπιστήμιο, ενώ διασχίζοντας τον Κεράτιο, έπληξαν καίρια τις υποβαθμισμένες βόρειες συνοικίες του Πέραν, τις οποίες η διανοιγείσα περί το 1990 λεωφόρος Ταρλάμπασι είχε κάπως αποκόψει από τη λοιπή συνοικία.

Ανάμεσα στη λεωφόρο αυτή και τον λαμπρό και πρόσφατα αναστηλωμένο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, μεγάλος αριθμός τετραγώνων έχει απομονωθεί και παραδοθεί στις μπουλντόζες. Στη θέση τους θα κτισθούν κατ' απομίμησιν, σε γιγαντιαίες διαστάσεις και με άλλα υλικά, απαστράπτοντα νεο-περατηνά μέγαρα, όπως αυτό που πρόσφατα φύτρωσε στη Μεγάλη Οδό (Ιστικλάλ), αφανίζοντας το εκεί τετράγωνο των κινηματογράφων.

Ανάμεσα σε αυτό και στο Σισμανόγλειο μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος, έχει κενωθεί -κι επίκειται η κατεδάφισή του- ένα από τα πιο επιφανή κτήρια της περιώνυμης αυτής λεωφόρου: το Cercle d'Orient.

Στην περίτειχη πόλη η λαίλαπα αγγίζει τώρα τις Βλαχέρνες (Αϊβάν Σαράι). Ανάμεσα στο τείχος του Ηρακλείου, τον Κεράτιο και το Αγίασμα της Παναγίας, μεγάλα πανό, τοποθετημένα μπροστά στα υπό κατεδάφιση τετράγωνα με τα χαμηλά σπίτια, δείχνουν την εικόνα της περιοχής μετά την «αξιοποίησή» της. Κι εδώ ακολουθείται η συνταγή που ίσχυσε στο Σουλού Κουλέ. Κι εδώ πρόκειται για μία από τις ελάχιστες εναπομείνασες γραφικές, κάπως περιθωριακές, γειτονιές των τειχών. Φορτωμένη επιπλέον με ιστορία, χάρη τόσο στο θεομητορικό ιερό όσο και στο βυζαντινό ανάκτορο. Περί ανασκαφών, φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται! Τι, να βρεθούν και άλλες κατσαρόλες;

Η δυνατότητα αποτελεσματικής αντίδρασης, παρά τη μεμονωμένη περίπτωση του Γαλατά, είναι μηδαμινή, καθώς η πλειονότητα επικροτεί τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και η ίδια η πολιτεία αντιδρά στην όποια κριτική αυταρχικά. Με αποτέλεσμα να πλήττεται όλο και πιο βάναυσα η πανανθρώπινη πολιτιστική κληρονομιά και η Κωνσταντινούπολη να χάνει ταχύτατα το ένα μετά το άλλο τα χαρακτηριστικά που την καθιστούσαν μοναδική.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=348213