13 Μαρτίου 2013

Ομιλία του Προέδρου του Ισραήλ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

http://www.902.gr/sites/default/files/styles/902-normal/public/Media/20130312/france-eu-israel.jpg_peres.jpg?itok=9v6qc7Ed
Τη λύση «δύο κρατών για δύο λαούς», προέκρινε ως μόνη λύση για το Παλαιστινιακό - φυσικά με τους όρους της ισραηλινής αστικής τάξης- ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, σε ομιλία του σε πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, χθες, ισχυριζόμενος ότι «η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», επικαλούμενος το παράδειγμα της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Ο Σ. Πέρες χαρακτήρισε το σχηματισμό της νέας ισραηλινής κυβέρνησης ως «αφορμή για να επανέλθουμε στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».


Αναφερόμενος στο Ιράν, σημείωσε ότι είναι ο «μεγαλύτερος κίνδυνος για την ειρήνη στον κόσμο» και ζήτησε παρέμβαση της ΕΕ στις επικείμενες εκλογές στο Ιράν, δείχνοντας στους «πολίτες» ότι «η παγκόσμια κοινότητα δεν τους έχει γυρίσει την πλάτη».

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, ο Σ. Πέρες υποστήριξε ότι το τέλος του πολέμου «μπορεί να επέλθει, αν εξουσιοδοτηθεί ο Αραβικός Σύνδεσμος να παρέμβει και να σχηματίσει μία προσωρινή κυβέρνηση στη Συρία», επιμένοντας ότι ο ΟΗΕ θα έπρεπε να «υποστηρίξει μία Αραβική δύναμη κυανόκρανων». Ζήτησε δε να χαρακτηριστεί η Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς ανέφερε πως τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια και ειρήνη, ενώ έκανε λόγο και κοινές αξίες που ενώνουν Ευρωπαίους και Ισραηλινούς, ανάμεσα στις οποίες και το δήθεν «μη διαπραγματεύσιμο αίτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο», που ωστόσο καταπατά τόσο η ΕΕ όσο και το Ισραήλ.
http://www.902.gr

Οικουμενική διακυβέρνηση με πολυεθνικές, πρότεινε ο Σιμόν Πέρες

Δημιουργία Κοινοπραξίας, μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, του Ισραήλ και πολυεθνικών εταιριών, για την κάλυψη του κενού της οικουμενικής διακυβέρνησης, πρότεινε ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Χαρακτηρίζοντας ως έλλειψη το γεγονός ότι η παγκοσμιοποίηση δεν έχει, ακόμη, οδηγήσει σε μία οικουμενική διακυβέρνηση, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, σε επίσημη ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, αποκάλυψε ότι, έχει ήδη υποβάλει σχέδιο για την δημιουργία μιας κοινοπραξίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, του Ισραήλ και των πολυεθνικών εταιριών, προς αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Ο πρόεδρος του Ισραήλ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η παγκοσμιοποίηση έθεσε τέρμα στον ρατσισμό παγκοσμίως και ότι οι πολυεθνικές δεν επιβάλλουν την θέληση τους στον κόσμο αλλά πληροφορούν τους ενδιαφερόμενους πελάτες τους για τα επιτεύγματα τους.