13 Μαρτίου 2013

Η ώρα του γερμανικού ευρωσκεπτικισμού

http://bilder1.n-tv.de/img/incoming/origs10277816/7652733443-w1000-h960/2013-03-11T204147Z-01-KAI12-RTRMDNP-3-Germany.jpgΤου Κώστα Ράπτη
Ένας στους τέσσερις Γερμανούς (ακριβέστερα: το 26%) θα ήταν έτοιμος να υπερψηφίσει στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου ένα κόμμα το οποίο θα στήριζε την εγκατάλειψη του ευρώ, αποκαλύπτει δημοσκόπηση τηςTNS-Emnid που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο γνωστό γερμανικό περιοδικό Focus.Κατά τον επικεφαλής της TNS-Emnid, Klaus Peter Schoeppner το δημοσκοπικό εύρημα υποδεικνύει ότι υπάρχει η δυναμική για την ανάδυση ενός νέου κόμματος διαμαρτυρίας στη Γερμανία. Όσοι αποζητούν ένα τέτοιο κόμμα δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η επίσημη εμφάνιση της “Εναλλακτικής για   τη Γερμανία” (Alternative fuer Deutschland), η οποία συγκεντρώνει τους γνωστότερους Γερμανούς ευρωσκεπτικιστές και απειλεί να ανατρέψει την εκλογική αριθμητική στην αναμέτρηση του φθινοπώρου.

Κεντρικό στοιχείο του προγράμματος της AfD, το οποίο τελεί ακόμη υπό διαμόρφωση, είναι η εξασφάλιση της πολιτικής και νομικής δυνατότητας για αντικατάσταση του ευρώ από εθνικά νομίσματα ή μικρότερες νομισματικές ενώσεις -ήτοι αναδίπλωση σε μια μικρή ευρωζώνη του πλεονασματικού Βορρά.

Επιπλέον, οι άλλοι δύο κεντρικοί στόχοι που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του κινήματος είναι η επιστροφή στις προβλέψεις του Maastricht για μη παροχή εγγυήσεων στα χρέη άλλων κρατών-μελών, ήτοι η κατάργηση του ESM, καθώς και η υποχρεωτική διενέργεια δημοψηφισμάτων για κάθε μεταβίβαση εθνικής κυριαρχίας σε κοινοτικό επίπεδο.

Ιθύνων νους της AfD είναι ο καθηγητής μακροοικονομικών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου Bernd Lucke (μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος επί 33 χρόνια μέχρι το 2011), ο οποίος πλαισιώνεται από τον δημοσιογράφο (άλλοτε της Frankfurter Allgemeine) Konrad Adam, τον πρώην υπουργό του κρατιδίου της Έσσης Alexander Gauland και τους ακαδημαϊκούς οικονομολόγους Stefan Homburg, Charles Blankart,Joachim Starbaty, Wilhelm Hankel και Karl Schachtschneider -οι τρεις τελευταίοι γνωστοί από τις προσφυγές τους στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης εναντίον των ευρωπαϊκών προγραμμάτων διάσωσης.

Όμως πραγματικός “προφήτης” του νέου κινήματος είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάνχαιμ και πρώην πρόεδρος (1995-2000) της Ένωσης Γερμανικών Βιομηχανιών, Hans-Olaf Henkel, ο οποίος πλέον χαρακτηρίζει την υποστήριξή του για την καθιέρωση του ευρώ ως το “μεγαλύτερο λάθος της καριέρας” του.

Σύμφωνα με τον Lucke,οι ανάγκες στήριξης της ευρωζώνης έχουν διαβρώσει τη δημοκρατία και επιβάλλουν πολιτικές προσανατολισμένες αποκλειστικά στα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Τα παλαιά κόμματα αρνούνται να αναγνωρίσουν το λάθος που συνιστούσε η εισαγωγή του ευρώ, το οποίο απειλεί την ευημερία τόσο του Βορρά όσο και του Νότου. “Οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι η εκτόξευση της ανεργίας των νέων στο 50% στην Ελλάδα και την Ισπανία συνιστά καταστροφή” προσθέτει, ενώ τονίζει ότι το ιταλικό εκλογικό αποτέλεσμα φέρνει στην ημερησία διάταξη το ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών, αποδεικνύοντας ότι η τήρηση των δανειακών υποχρεώσεων των προβληματικών κρατών-μελών επαφίεται στις απρόβλεπτες πολιτικές διαθέσεις των πληθυσμών της περιφέρειας.

Τα κόμματα διαμαρτυρίας συνήθως δεν έχουν τύχη στην γερμανική πολιτική σκηνή –αρκεί να αναλογισθεί κανείς ότι μόλις πέρσι μεσουρανούσε το “Κόμμα των Πειρατών” το οποίο έχει ήδη καταβυθισθεί. Ωστόσο, η γερμανική δυσφορία προς το ευρώ έχει ήδη γεννήσει σε τοπικό επίπεδο το “Κόμμα Ελεύθερων ψηφοφόρων” που κατέκτησε το 10,2% στις εκλογές της Βαυαρίας το 2008 και απειλεί να τερματίσει τον Σεπτέμβριο την παραδοσιακή αυτοδυναμία των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Σε πανεθνικό επίπεδο, η τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του δικτύου ZDFεμφανίζει το 65% των Γερμανών να θεωρεί βλαπτικό το κοινό νόμισμα ενώ το 49% πιστεύει ότι η Γερμανία θα βρισκόταν σε καλύτερη θέση εκτός ευρωζώνης.

Αν η AfD αποκτήσει συνεκτική ηγεσία, λιγότερο “μονοθεματικό” πρόγραμμα και την κατάλληλη χρηματοδότηση στο διάστημα που απομένει μέχρι τον Σεπτέμβριο θα μπορούσε να κατοχυρωθεί στην ομοσπονδιακή πολιτική σκηνή (η συμμετοχή στις εκλογές επιτρέπεται σε όσα κρατίδια ένα κόμμα έχει συγκεντρώσει69 ημέρες πριν από την ψηφοφορία τις υπογραφές 2.000 ατόμων ή του 0,1% του τοπικού πληθυσμού). Εάν όχι, το πολιτικό “ραντεβού” ανανεώνεται για τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, με ευνοϊκούς για τους ευρωσκεπτικιστές οιωνούς. Η Angela Merkel προορίζεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να αποκτήσει το δικό της αντίστοιχο του“ Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου”, το οποίο έχει εξωθήσει τον David Cameron σε ανελαστικές θέσεις που περιθωριοποιούν τη Βρετανία εντός της Ε.Ε.