«Το ανεξάρτητο Κόσοβο υπάρχει και είναι στα
Βαλκάνια», δηλώνει, μιλώντας στην «Ε», ο υπουργός Εξωτερικών του
Κοσσυφοπεδίου, Ενβέρ Χοτζάι, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα τις
προηγούμενες ημέρες και συναντήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο
Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, παρά το
γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει -επισήμως τουλάχιστον- το Κόσοβο ως
ανεξάρτητο κράτος.
Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι «στρατηγική επιδίωξη της Ελλάδας είναι η δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και αυτό προϋποθέτει οικονομική συνεργασία και ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας». Ανακοίνωσε δε την εγκατάσταση Γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων του Κοσόβου στην Ελλάδα για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την Πρίστινα.
Ο κ. Χοτζάι, σε δηλώσεις που έκανε στην «Ε» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι θα ήθελε να δει πολύ σύντομα και την ελληνική κυβέρνηση να αλλάζει γραμμή αναφορικά με το ζήτημα της αναγνώρισης του καθεστώτος ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
Υποστήριξε ότι σήμερα ακόμη και η Σερβία έχει αναγνωρίσει de facto και de jure τα σύνορά της με το ανεξάρτητο Κόσοβο, καθώς, όπως ανέφερε, «οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν μπει στη φάση της εξομάλυνσης».
Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι «η συζήτηση δεν αφορά πλέον τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα. Ο διάλογος αφορά το πώς δύο ανεξάρτητες χώρες, το Κόσοβο και η Σερβία, θα μπορούσαν να λύσουν ορισμένα ανοιχτά τεχνικά και πρακτικά ζητήματα».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οδηγείται σε αδιέξοδο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.
Ερωτηθείς ο κ. Χοτζάι για το πώς συμβιβάζονται δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό του Κοσσυφοπεδίου, εκείνη που αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου με εκείνη της ενσωμάτωσης της περιοχής από την Αλβανία, απάντησε πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης που εκπροσωπεί να συνενωθεί με καμία άλλη χώρα των Βαλκανίων, είτε πρόκειται για την Αλβανία είτε για τη Σερβία, καταλήγοντας «ότι το ανεξάρτητο Κόσοβο θα παραμείνει ανεξάρτητο». Σημειώνεται, τέλος, πως δεν πρόκειται για την πρώτη συνάντηση αξιωματούχου από το Κοσσυφοπέδιο με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς κατά το παρελθόν ανάλογες επαφές τόσο με τον προκάτοχο του Ενβέρ Χοτζάι, Σκεντέρ Χισένι, όσο και με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, είχαν τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και οι Δημήτρης Δρούτσας και Σταύρος Λαμπρινίδης.