31 Μαρτίου 2013

Τσαμπουκάς για την ΑΟΖ

Η Τουρκία, όψιμη φίλη του Ισραήλ λόγω φυσικού αερίου, απειλεί όσες διεθνείς εταιρείες -με έμφαση στις ρωσικές- συνεργαστούν με τη Λευκωσία στον ενεργειακό τομέα
Μετατροπές στις ισορροπίες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου προβλέπουν διπλωματικές πηγές σε Ελλάδα, Τουρκία και Ισραήλ. Η αφορμή δόθηκε με την κρίση στην Κύπρο, ενώ το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στην «καλύτερη», όπως την ορίζει η κάθε χώρα, αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων που φιλοξενούνται στο υπέδαφος του Ιράκ και της θαλάσσιας ζώνης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο.

Η Τουρκία «πολιορκεί» την Κύπρο, αμφισβητώντας, με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, για ακόμη μία φορά την εθνική της υπόσταση και την κυριαρχία, με σκοπό να εξασφαλίσει πως το κυπριακό και το ισραηλινό φυσικό αέριο θα καταλήξει στις αγορές της Ευρώπης μέσω των εδαφών της.

Την πρόθεση αυτή της Αγκυρας επιβεβαιώνει έκθεση της τουρκικής δεξαμενής σκέψης USAK (ίδρυμα που διατηρεί στενές επαφές με διπλωματικούς, στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους στην Τουρκία και που χρηματοδοτείται από τις δωρεές επιχειρηματιών), η οποία αναφέρει ότι η «επανασύνδεση» του Ισραήλ με την Τουρκία επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την κατασκευή αγωγού που θα ξεκινά από τη θαλάσσια ζώνη στα ανοικτά του Ισραήλ και θα καταλήγει στα τουρκικά παράλια, για την εξαγωγή στις ευρωπαϊκές αγορές του ισραηλινού φυσικού αερίου.

Αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδιασμού αυτού, που εφόσον υλοποιηθεί θα εξασφαλίσει στην Τουρκία ρόλο ενεργειακό κόμβου, αποτελούν η Κύπρος και η Συρία, καθώς, λόγω της θέσης τους στο χάρτη, ο αγωγός αυτός θα πρέπει να διατρέξει είτε την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είτε το χερσαίο έδαφος της Συρίας.
 
Τουρκικές απειλές
Τον Φεβρουάριο ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, είχε δηλώσει πως η προοπτική της κατασκευής του αγωγού δεν εξετάζεται όσο το Ισραήλ δεν επανορθώνει για την επίθεση εναντίον της τουρκικής αποστολής και του πλοίου «Mavi Marmara».

Προ εβδομάδος, οι σχέσεις των δύο χωρών αποκαταστάθηκαν, ύστερα από παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, Μ. Ομπάμα.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία ανακοίνωσε, διά στόματος Γιλντίζ, ότι «όσες διεθνείς εταιρείες συνεργαστούν με τη Λευκωσία στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συμπεριληφθούν στη μαύρη λίστα της Αγκυρας (όπως συνέβη μέσα στην εβδομάδα με την ιταλική ΕΝΙ, με την οποία η Τουρκία διέκοψε τη συνεργασία) και πως οι ρωσικές εταιρείες γνωρίζουν αυτό τον κίνδυνο κι έτσι δεν πρόκειται να απαντήσουν θετικά σε όποια πρόταση τους γίνει από την Κύπρο».

Ενα καινούργιο στοιχείο που έρχεται να προστεθεί σε αυτό το σύνθετο πλέγμα των σχέσεων στην περιοχή είναι πως συνεκτιμάται το κατά πόσο θα μπορούσε να συμμετάσχει ο ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγός ΤΑΡ-Trans Adriatic Pipeline στο σχέδιο εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου του ιρακινού Κουρδιστάν.

Η κοινοπραξία που διαχειρίζεται τον ΤΑΡ (ελβετική Axpo, νορβηγική Statoil και γερμανική Ε.ΟΝ Ruhrgas), ο οποίος αναμένεται να μεταφέρει, εφόσον επιλεγεί, το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής, στην Ιταλία για την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, αναζητά τρόπους για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του έργου.

Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους της κοινοπραξίας, το οποίο μέσα στην εβδομάδα συμμετείχε σε σύσκεψη του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας, μεταξύ αυτών των τρόπων είναι και η αναζήτηση συνομιλητή στο Ιράκ με τη «συνεργασία» της Τουρκίας.