31 Μαρτίου 2013

Πύραυλοι-μποναμάς για τους αντάρτες

mapΣΥΡΙΑ Βαρύ οπλισμό που μπορεί να αλλάξει το ισοζύγιο στο πεδίο των μαχών έστειλαν οι Σαουδάραβες στους αντικαθεστωτικούς ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με το Κατάρ
 Του Νικόλα Ζηργάνου
 Η αυλαία στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου έπεσε μέσα σε κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του οικοδεσπότη Κατάρ, αλλά για τους λάθος λόγους. Ριάντ και Ντόχα ερίζουν για το γόητρο και την ηγεμονία στον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο, με όπλο τα πετροδολάρια, ανταγωνίζονται για τις εντυπώσεις και χάνουν την ουσία.


Οι Καταριανοί ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν το τέλος μιας συνόδου στην οποία ανακοίνωσαν τη δημιουργία ταμείου για την Ανατολική Ιερουσαλήμ ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και μια πολιτική απόφαση με την οποία νομιμοποιείται ο εξοπλισμός των Σύρων αντικαθεστωτικών. Και κάπου εκεί, λίγο πριν αρχίσουν να απογειώνονται τα Lear Jet από την Ντόχα, οι Σαουδάραβες ανακοίνωσαν ότι έστειλαν στους αντάρτες τα πρώτα βαριά όπλα τα οποία μπορεί και να κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Debka, που διατηρεί στενούς δεσμούς με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, απεσταλμένοι του πρίγκιπα Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, ο οποίος προΐσταται των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, εντόπισαν σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας ρωσικής κατασκευής πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων, τύπου «MLRS» και «Hurricane 9Κ57» που μπορούν να εκτοξεύουν βλήματα των 220 mm σε απόσταση 70 χιλιομέτρων. Τα φορτία με τα ισχυρά αυτά όπλα έχουν ήδη φτάσει στους αποδέκτες τους, στα βόρεια της Συρίας, μέσω Τουρκίας. Οι αντάρτες αναμένεται να τα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά στην προσπάθεια κατάληψης του στρατηγικής σημασίας αεροδρομίου Ναϊράμπ, που συνορεύει με το πολιτικό αεροδρόμιο στο Χαλέπι. Σε περίπτωση που χάσει ο κυβερνητικός στρατός αυτό το αεροδρόμιο, θα εδραιωθεί η κυριαρχία των ανταρτών στη Βόρεια Συρία. Από το αεροδρόμιο του Ναϊράμπ εφοδιάζεται ο κυβερνητικός στρατός με όπλα και πυρομαχικά από το Ιράν και τη Ρωσία.

Δύσκολη επιχείρηση
 Η επιχείρηση είχε μεγάλη δυσκολία γιατί το κάθε όχημα μεταφοράς ζυγίζει 43,7 τόνους και κάθε πύραυλος έχει μήκος 7,6 μέτρα και βάρος 800 κιλά. Η επιχείρηση μεταφοράς των βαρέων οχημάτων και των πυρομαχικών ολοκληρώθηκε κάτω από την προσωπική εποπτεία του Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, ο οποίος πίεσε την Τουρκία να δεχτεί να περάσουν τα όπλα οδικώς από τα εδάφη της για να παραδοθούν στους αντικαθεστωτικούς στα τουρκο-συριακά σύνορα. Ο Μπαντάρ κέρδισε μια μεγάλη νίκη εντυπώσεων για τη χώρα του και προκάλεσε μεγάλη αντίδραση από τους Καταριανούς που θέλουν να εμφανίζονται ως οι μεγάλοι προστάτες των Αράβων ανά την υφήλιο.

Η ενίσχυση των αντικαθεστωτικών -και μάλιστα κυρίως των φανατικών ισλαμιστών- με όπλα από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, έχει ενταθεί από τις αρχές του έτους και οι «New York Times» αποκάλυψαν με αποκλειστικό τους ρεπορτάζ τις αερομεταφορές μέσω Τουρκίας και Ιορδανίας. Ομως, δεν φτάνουν τα όπλα για να κερδίσουν οι αντάρτες τη μάχη της Συρίας. Στο στρατόπεδο των αντικαθεστωτικών κυριαρχεί η διχόνοια, τα διαφορετικά συμφέροντα και η μάχη για την επικράτηση της επόμενης ημέρας.

Στο εσωτερικό του αραβικού συνδέσμου έχουν διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα, ένα πιο επιθετικό, αδιάλλακτο και με στενούς δεσμούς με τις ακραίες ισλαμικές ομάδες, στο οποίο ηγούνται το Κατάρ και η Τουρκία, απέναντι στο πιο μετριοπαθές και φιλοδυτικό μπλοκ της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων και της Ιορδανίας. Χαρακτηριστικό των αντιθέσεων που υπάρχουν στην πολιτική αυτών των δύο πόλων είναι το παράδειγμα του Μάλι. Οι Καταριανοί εξοπλίζουν και ενισχύουν τους ακραίους ισλαμιστές αντάρτες, ενώ οι Εμιρατιανοί χτίζουν στρατόπεδα προσφύγων και χρηματοδοτούν την ανθρωπιστική βοήθεια για τα θύματα των φονταμενταλιστών.

Διχασμός επικρατεί και στο εσωτερικό των ανταρτών της Συρίας, οι οποίοι προς το παρόν αγωνίζονται από κοινού για την εκδίωξη του Ασαντ, όσο όμως θα πλησιάζουν στην επίτευξη του πολιτικού τους στόχου τόσο θα αυξάνει ο κίνδυνος της μεταξύ τους ένοπλης αντιπαράθεσης με έπαθλο την κυριαρχία στη Δαμασκό.

30/03/2013