07 Μαρτίου 2013

Ευρωπαϊκή "ασπίδα" για τις ΑΟΖ ζητεί ο Σαμαράς

Νέο μήνυμα για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες έστειλε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, απ' όπου ζήτησε ουσιαστικά να δημιουργηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή θέση.Η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά έρχεται μερικές μέρες μετά την αναφορά του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα σε ευρωπαϊκά ενεργειακά αποθέματα και λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, όπου φάνηκε ότι το θέμα της ανακήρυξης της ΑΟΖ στη βάση των προβλεπόμενων από το διεθνές δίκαιο αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.


Μάλιστα, από το βήμα του ΕΛΚ, ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά στη συνάντηση αυτή, λέγοντας: "Ήμουν στην Τουρκία είχα έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο με τον πρωθυπουργό κύριο Ερντογάν. Και φυσικά, κι εγώ πρέπει να απαντήσω σε αυτά που λέει εκείνος κι εκείνος το ίδιο σε μένα. Κι όταν απαντώ σε αυτά που λέει εκείνος απαντώ ως Ελλάδα, όχι ως Ευρώπη. Κι εκεί υπάρχει ζήτημα".

"Θα ήθελα να σας μεταφέρω στο χώρο των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών όπου το ελληνικό ή το κυπριακό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο είναι 'ευρωπαϊκό' φυσικό αέριο κι 'ευρωπαϊκό' πετρέλαιο. Κι όλοι θυμόμαστε, το θυμάμαι κι εγώ απ' τη θητεία μου ως ευρωβουλευτής, ότι υπάρχει πρόβλημα έλλειψης ασφάλειας του ενεργειακού ανεφοδιασμού στην Ευρώπη" δήλωσε στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός.


Και πρόσθεσε: "Πότε θα μιλήσει η Ευρώπη για ΑΟΖ; Για όλη την Ευρώπη, μια κοινή πολιτική. Γιατί πρέπει να είναι πρόβλημα για μένα η εξόρυξη του ελληνικού φυσικού αερίου εις βάρος οποιουδήποτε; Υπάρχουν τομείς κοινής εξωτερικής πολιτικής στους οποίους αν είχαμε κοινή θέση ως Ευρώπη όχι μόνο θα ενισχυόταν η μεταξύ μας αλληλεγγύη αλλά και η χημεία και η ακτινοβολία όλης της Ευρώπης απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο".


Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όμως, ο κ. Σαμαράς έθεσε και το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, ειδικά μετά την αύξηση των προσφύγων από τη Συρία.Ο πρωθυπουργός επισήμανε οτι περιορίστηκε δραστικά η εισροή παράνομων μεταναστών από την Τουρκία από τα χερσαία σύνορα, προσθέτοντας όμως πως η διακίνηση συνεχίζεται μέσω θαλάσσης, και ζήτησε οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ.


"Χρειαζόμαστε -τόνισε- περισσότερα κονδύλια, χρειαζόμαστε περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να ελέγξουμε την κατάσταση διότι αυτό συμβαίνει στη χειρότερη στιγμή της οικονομικής μας κρίσης. Βρισκόμαστε στα σύνορα της Ευρώπης κοντά σε μια εξωτερική κρίση της οποίας τις συνέπειες βιώνουμε κι εμείς. Κι αυτό είναι πολύ δύσκολο. Επομένως, ναι, χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ευρώπης".


Με το βλέμμα στην επικείμμενη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας από τη συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ, τονίζοντας ότι μέσα στο 2013 ερχεται η ανάκαμψη, αλλά προειδοποίησε για τους κινδύνους της υπερβολικής λιτότητας, που ειναι η συνταγή της τρόικας.
http://www.megatv.com/