22 Φεβρουαρίου 2013

Ηρθε ο Ολάντ στην Αθήνα;

http://www.onalert.gr/files/Image/NewOnAlert/AEROPLANA/cache/P-3-630x414.jpg
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Η επίσκεψη Ολάντ για μία ακόμη φορά ανέδειξε τη βαθιά παθογένεια και τον μυωπικό μανιχαϊσμό που κατατρύχει το πολιτικό μας σύστημα. Ο,τι είναι σημαντικό για τον έναν, πρέπει υποχρεωτικά να αποδειχθεί ποταπό και ασήμαντο από τον άλλο.Την επίσκεψη Ολάντ, οι μεν τη θεώρησαν θρίαμβο, οι άλλοι την υποβάθμισαν σχεδόν σε επίσκεψη ενός Γάλλου τουρίστα, λίγο ακόμη και θα μας έπειθαν ότι δεν ήρθε καν στην Αθήνα.Ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε καθαρά τον σκοπό του ταξιδιού του: ήθελε να στείλει ένα συμβολικό θετικό μήνυμα για την Ελλάδα. Η επίσκεψη εξυπηρετούσε και δικές του πολιτικές σκοπιμότητες, να δείξει δηλαδή ότι έχει ακόμη ρόλο στην κρίση της Ευρωζώνης και μπορεί να διαφοροποιηθεί και από την κ. Μέρκελ, προβάλλοντας το σοσιαλιστικό προφίλ του. Δεν ήρθε στην Ελλάδα ούτε για να φέρει τσουβάλια με λεφτά ούτε για να υποχρεώσει τους Γάλλους επενδυτές σε ασύμφορες επενδύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποβάθμισε την επίσκεψη, δίνοντας την εντύπωση ότι θα ικανοποιούνταν μόνο εάν ο κ. Ολάντ έδινε το σύνθημα ανατροπής του Μνημονίου. Κι όμως, είναι το ίδιο κόμμα που θεώρησε σχεδόν κοσμογονικής σημασίας τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Σόιμπλε.Ακόμη και για το θέμα των φρεγατών η διαμαρτυρία και τα υπονοούμενα του κ. Δρίτσα (υποστήριξε ότι οι ΕΔ δεν έχουν ανάγκη από εξοπλισμούς) ακούγονται τουλάχιστον υποκριτικά και τελικά στρέφονται εναντίον του ίδιου του αρχηγού του, που (πολύ σωστά) συζήτησε θέματα άμυνας και εξοπλισμών, όχι βεβαίως με τον πρόεδρο ή τον υπουργό, αλλά με τον αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η επίσκεψη Ολάντ ήταν ένα θετικό γεγονός, καθώς δίνει σινιάλο στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα μένει στο παιγνίδι. Βοηθά, γιατί είναι ένα ακόμη βήμα για να βγει η Ελλάδα από την ιδιότυπη απομόνωση και είναι χρήσιμη καθώς η διεθνής κοινή γνώμη μαθαίνει ότι οι φυσικοί πόροι της Ελλάδας είναι εδώ και ότι η Ελλάδα δεν είναι ξεγραμμένη υπόθεση.

Ούτε ο Ολαντ, ούτε ο Ομπαμα, ούτε ο Πούτιν μας αγάπησαν ξαφνικά. Στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν κεραυνοβόλοι έρωτες, ούτε θαύματα γίνονται.Αλλά ξεχνάμε ότι συζητούμε σε μια χώρα που τα πρώτα κόμματά της ήταν το αγγλόφιλο, το ρωσόφιλο, το γαλλόφιλο? Πώς να πιστέψουμε, 190 χρόνια μετά, ότι η σωτηρία μας δεν θα έρθει από έξω και να συμφωνήσουμε τουλάχιστον ότι αυτός που κατέβηκε από το γαλλικό προεδρικό αεροσκάφος ήταν ο κ. Ολάντ...