22 Φεβρουαρίου 2013

Οτσαλάν: Στην απομόνωση δεν μπορώ να κάνω διάλογο

Εκκληση να ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας του με τον κουρδικό λαό και τους εκπροσώπους του κάνει μέσα από τη φυλακή ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δηλώνοντας ότι έχει παραδώσει το σχέδιό του για τη διαδικασία συνομιλιών. Οι απόψεις του Οτσαλάν έγιναν γνωστές μέσω του αδελφού του, Μεχμέτ, ο οποίος επισκέφθηκε τη φυλακή στο νησί Ιμραλί όπου κρατείται ο ηγέτης του ΡΚΚ «Παρέδωσα στην αντιπροσωπεία της ΜΙΤ το σχέδιό μου και αυτοί θα το γνωστοποιήσουν στην κυβέρνηση» λέει ο Οτσαλάν, και υπογραμμίζει ότι το βάρος της όλης διαδικασίας δεν μπορεί να το σηκώσει μόνος του. «Είμαι κατάδικος. Μου έδωσαν όλο το βάρος και περιμένουν να το σηκώσω» σημειώνει, και τονίζει ότι «υπάρχει ο παράγων λαός».

 Σύμφωνα με τον Οτσαλάν, εάν αποδέκτες των μηνυμάτων του θα είναι τα στελέχη του ΡΚΚ στην Ευρώπη και το βόρειο Ιράκ, «θα πρέπει το συντομότερο να αρχίσουν οι επισκέψεις των δικηγόρων και των εκπροσώπων του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας στη φυλακή».«Δεν μπορώ να στείλω τα μηνύματά μου με τα πουλιά» δηλώνει ο Οτσαλάν, και υπογραμμίζει ουσιαστικά το πρόβλημα που υπάρχει ως προς την επικοινωνία στην όλη διαδικασία.

Η Αγκυρα τάσσεται υπέρ της άμεσης και καθοριστικής εμπλοκής του Οτσαλάν στη διαδικασία, αλλά μέχρι στιγμής η στάση της δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη για τους φορείς. Πιο συγκεκριμένα, καθυστερεί με περίεργο τρόπο η έγκριση των ονομάτων από το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας που θα επισκέπτονται τον Οτσαλάν στη φυλακή. Παρόμοια προβλήματα παρουσιάζονται και για τις επισκέψεις δικηγόρων στη φυλακή.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει όμως η κυβέρνηση Ερντογάν είναι ο κίνδυνος να μετατραπεί η διαδικασία σε συνολικό διάλογο μεταξύ Τούρκων και Κούρδων και να χάσει η διαδικασία τον αρχικό χαρακτήρα του διαλόγου, που έχει στόχο τον αφοπλισμό του ΡΚΚ. Ηδη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα του λαού δεν θα καλοδεχόταν μια εφ' όλης της ύλης διαδικασία διαλόγου.