22 Φεβρουαρίου 2013

Δεν δίνουν λευκή επιταγή

Φωτογραφία
Ο Παρίσι δεν δίνει λευκή επιταγή στην Άγκυρα και υποδεικνύει πως για να άρει το βέτο και να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας πρέπει να γίνουν από μέρους της κινήσεις και βήματα. Όπως έχει διαμηνυθεί προς την Άγκυρα, χωρίς χειρονομίες και κινήσεις εναρμόνισης προς το κεκτημένο, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα παραμείνει στο ψυγείο. Κι αυτό, παρόλο που η τουρκική κυβέρνηση ασκεί πολλές πιέσεις προς κράτη-μέλη και προς την Κομισιόν. Σήμερα, πάντως, όπως πληροφορούμαστε, σε επίπεδο Ομάδας Διεύρυνσης στις Βρυξέλλες θα αρχίσει η συζήτηση για άνοιγμα του κεφαλαίου 22, το οποίο αφορά στην περιφερειακή πολιτική. Από τη συζήτηση θα διαφανεί κατά πόσο η Γαλλία (κι άλλες χώρες ενδεχομένως) θα θέσει παρατηρήσεις και ενστάσεις ή θα διευκολύνει το άνοιγμα του κεφαλαίου. Με βάση τις πληροφορίες που προκύπτουν από διάφορες συζητήσεις, μάλλον το πρώτο θα ισχύσει.

Ο λαλίστατος υπουργός Ευρώπης της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, ήταν στο Παρίσι τις τελευταίες ημέρες και είχε επαφές και θα πρέπει να έχει αντιληφθεί τις προθέσεις των Γάλλων. Γάλλος αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ύστερα από τη συνάντηση του Μπαγίς με τον Γάλλο υπουργό Ευρώπης Βernard Cazeneuve, ανέφερε πως το Παρίσι αναμένει από την Άγκυρα να προβεί σε χειρονομία ώστε να αρθεί το γαλλικό βέτο σε ενταξιακό κεφάλαιο στο διάλογο Τουρκίας-ΕΕ. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Γαλλία αναμένει κάποια κίνηση από πλευράς Τουρκίας ειδικότερα στο θέμα της επιστροφής παράνομων μεταναστών στην Τουρκία.

Ο Μπαγίς, συναντήθηκε και με τον διπλωματικό σύμβουλο του Προέδρου Ολάντ Ρaul-Jean Οrtiz και τον σύμβουλο για θέματα ΕΕ Ρhilippe Leglise-Costa.

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια Gunther Οettinger φέρεται να έχει δηλώσει ότι σε λίγα χρόνια η ΕΕ θα παρακαλεί την Τουρκία να εισέλθει στους κόλπους τηςΌπως μεταδίδεται από την Άγκυρα, σε συνάντηση που οργάνωσε το Κonrad Αdenauer Stiftung, ο Επίτροπος Οettinger δήλωσε: «Στοιχηματίζω ότι σε 10 ή 20 χρόνια ο Γερμανός Καγκελάριος και ο Γάλλος ομόλογός του θα παρακαλούν γονατιστοί την Τουρκία να εισέλθει στην ΕΕ». Δικαιολόγησε τη στάση του αυτή λόγω της καλής οικονομίας, η οποία «βελτιώνεται τάχιστα». Ο Εγκεμέν Μπαγίς απαντώντας στις δηλώσεις του Επιτρόπου Οettinger ανέφερε ότι «δεν θα τους κάνουμε να περιμένουν αν πέσουν στα γόνατά τους». Ο Μπαγίς πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αποδείξει τη φιλοξενία της και να γιατρέψει τις πληγές των επαιτών.

http://www.philenews.com/digital/