22 Φεβρουαρίου 2013

Τουρκία: "Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας στερούνται στηρίγματος"

http://1.bp.blogspot.com/-XjaxzhpZDcQ/T6i9HW2YvdI/AAAAAAAABTY/dUbiheu0LjQ/s1600/%CE%91%CE%9F%CE%96+%CE%9C%CE%91%CE%96%CE%97%CE%A3+%CE%A3%CE%93%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%9F%CE%A3.png
Την τακτική της επιδεικτικής σιωπής, που είχε έως τώρα επιλέξει απέναντι στις διμερώς διατυπωμένες διαμαρτυρίες της Αθήνας, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει η Άγκυρα, μετά την κατάθεση από την ελληνική διπλωματία την Πέμπτη ρηματικής διακοίνωσης (note verbale) προς τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τις άδειες που έχει δώσει η Τουρκία για διεξαγωγή πετρελαϊκών ερευνών σε θαλάσσια περιοχή επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου.


Σε ανακοίνωση (http://www.mfa.gov.tr/no_-46_-22-subat-2013_-yunanistan_in-birlesmis-milletler_e-yaptigi-bildirim-hk_.tr.mfa) που εξέδωσε σήμερα Παρασκευή το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζεται “οι ισχυρισμοί της Ελλάδας στερούνται ερεισμάτων στο διεθνές δίκαιο” και προστίθεται ότι “οι άδειες που έχουν εκδοθεί από το 2007 μέχρι σήμερα προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας) αφορούν περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου εντός της υφαλοκρηπίδας μας, όπου η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης των φυσικών. Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της αυτών που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο”.

Στην ίδια ανακοίνωση προαναγγέλλεται απάντηση σε επίπεδο ΟΗΕ εφόσον, όπως αναφέρεται “στους ισχυρισμούς που έχει έχει προβάλει η Ελλάδα σε διμερές επίπεδο έχουν δοθεί οι δέουσες απαντήσεις”.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό, ότι ενόψει της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 5 Μαρτίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως, παράλληλα με “τα αναγκαία βήματα για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και να αξιοποιούμε τους διαύλους διαλόγου που έχουν διαμορφωθεί με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων”.

Νωρίτερα, μιλώντας στη ΝΕΤ από τη Νέα Υόρκη, όπου συνοδεύει τον υπουργό Δ. Αβραμόπουλο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε σχετικά με την ελληνική ρηματική διακοίνωση: “Είναι μία κίνηση η οποία διασφαλίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το ισχυρότερο χαρτί που έχει η Ελλάδα είναι ότι κινείται σε απόλυτη ταύτιση με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, με το εθιμικό Δίκαιο, το οποίο πρέπει να έχει οικουμενική εφαρμογή, από όλες τις χώρες και το οποίο οφείλει να σέβεται και η Τουρκία”. 


Πρόσθεσε δε πως βούληση της Ελλάδας είναι η επίτευξη σχέσεων συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, που όμως θα πρέπει “να αναπτύσσονται μέσα στο πλαίσιο που θέτει το Διεθνές Δίκαιο” με πνεύμα “αμοιβαίου σεβασμού”.

Τόνισε ακόμη ότι “η Τουρκία προχώρησε στην παραχώρηση αυτών των αδειών, μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει στις ίδιες τις έρευνες και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το πράξει. Θέλω να πιστεύω ότι θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. Από την πλευρά μας, έχουμε καταστήσει σαφές ότι αυτή η περιοχή είναι περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περιοχή στην οποία η Ελλάδα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, έχει οικονομικά συμφέροντα και θα πρέπει αυτά να γίνουν σεβαστά”.
Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr