22 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ «ΚΑΡΦΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ» ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ Μπλέκουν και την Ελλάδα

Εμπλοκή και της Ελλάδας επιχειρεί η τουρκική πλευρά στην όλη διαδικασία που ξεκίνησε μετά τη βομβιστική επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα την 1η Φεβρουαρίου και σχετίζεται με εκτεταμένες επιχειρήσεις εναντίον της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C. Ο τουρκικός Τύπος χθες έγραψε ότι αντιπροσωπεία της ελληνικής αστυνομίας θα μεταβεί στην Τουρκία για επαφές με τις τουρκικές αρχές.
Κούρδος πρόσφυγας στο Λαύριο. Η Αγκυρα από καιρό σε καιρό «θυμάται» το στρατόπεδο και πιέζει για την κατάργησή του. Και, ως συνήθως, κάποια στιγμή θα το πετύχει
Κούρδος πρόσφυγας στο Λαύριο. Η Αγκυρα από καιρό σε καιρό «θυμάται» το στρατόπεδο και πιέζει για την κατάργησή του. Και, ως συνήθως, κάποια στιγμή θα το πετύχει
Τα περί ελληνικής αντιπροσωπείας έγραψε χθες η τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ», η οποία τόνισε πως στόχος της Αγκυρας είναι να κλείσει το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο. Στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη θα έχει επαφές η ελληνική αντιπροσωπεία για να ενημερωθεί σχετικά με την DHKP-C, αναφέρει η εφημερίδα και τονίζει πως μετά την πρόσφατη βομβιστική επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η DHKP-C, η τουρκική πλευρά έστειλε στις ελληνικές αρχές στοιχεία σχετικά με την οργάνωση.
Το Κέντρο Υποδοχής Λαυρίου προβάλλεται εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια από τουρκικής πλευράς ως «στρατόπεδο όπου εκπαιδεύονται τρομοκράτες». Σε όλη αυτή την εικοσαετή περίοδο, Τούρκοι αξιωματούχοι και δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου έχουν προβάλει τον ισχυρισμό περί Λαυρίου, πότε για την DHKP-Cή άλλες προηγούμενες ακροαριστερές οργανώσεις και πότε για το ΡΚΚ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, εμφανιζόταν συχνά στον τουρκικό ή τον ελληνικό Τύπο μία πληροφορία, σύμφωνα με την οποία υπήρχαν κάποια όπλα που είχαν χρησιμοποιήσει και η «17 Νοέμβρη» και η DHKP-C ή Dev-Sol, όπως ονομαζόταν πριν από το 1994.
Από τη θρυλική ακροαριστερή οργάνωση Dev-Genc, που συστάθηκε το 1965, εκπορεύονται σχεδόν όλες οι ακροαριστερές οργανώσεις στην Τουρκία. Το 1978 υπήρξε διάσπαση σε μία από τις τάσεις για να προκύψει η Dev-Yol και η Dev-Sol, με τη δεύτερη να κατηγορεί την πρώτη ότι αποποιείται τον ένοπλο αγώνα. Ωστόσο, ήταν ακόμα μαζικές οι οργανώσεις αυτές. Πράγμα που μετά τη χούντα του 1980 και πολύ περισσότερο μετά το 1990 όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά στην περίπτωση της δεύτερης (μετέπειτα DHKP-C) η δράση συνίσταται σε μεμονωμένες επιθέσεις.
Από το 1995 μέχρι σήμερα η οργάνωση έχει προβεί σε διάφορες ενέργειες. Το 2012 πραγματοποίησε τρεις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων. Τις παραμονές της επίθεσης στην αμερικανική πρεσβεία, είχε ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση όπου προσήχθησαν εκατό άτομα, στην πλειονότητά τους δικηγόροι. Αμέσως μετά την επίθεση, οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν νέα μεγάλη επιχείρηση. Τούτη τη φορά οι προσαγωγές έγιναν σε 28 νομούς και έφτασαν τις 167. Στόχος στην υπό εξέλιξη επιχείρηση είναι συνδικαλιστικά σωματεία που θεωρείται ότι σχετίζονται με την DHKP-C.