22 Φεβρουαρίου 2013

Επαναπατρισμοί κεφαλαίων «Πούτιν Α.Ε.»

Vladimir Pekhtin, of United Russia partyΤο μήνυμα είναι απλό και σαφές: «Οσοι έφαγαν και έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, καλά θα κάνουν να τα ξαναφέρουν πίσω. Αν επενδυθούν στη Ρωσία, κανείς δεν θα ρωτήσει από πού ήρθαν»
 Του Νικόλα Ζηργάνου
 Την παραίτησή του και από βουλευτής της Δούμα υπέβαλε χθες ο πολιτικός σύμμαχος του προέδρου Πούτιν, Βλαντιμίρ Πέκτιν, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με την αδήλωτη περιουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πέκτιν είχε παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα και από πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής διαφάνειας (!), όταν άγνωστοι ανήρτησαν στο Διαδίκτυο έγγραφα αμερικανικού κτηματολογίου, όπου ο 52χρονος βουλευτής αλλά και ο γιος του εμφανίζονται ιδιοκτήτες έπαυλης αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μαϊάμι της Φλόριντδα.


Ο πρόσφατος νόμος που πέρασε από το Κοινοβούλιο απαγορεύει στους Ρώσους αξιωματούχους να διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό και εξωχώριες εταιρείες, μετοχές και κρατικά ομόλογα ξένων κρατών, ενώ επιτρέπεται η κατοχή ακινήτων, τα οποία ωστόσο πρέπει να δηλώνονται στο «πόθεν έσχες» τους και να δικαιολογούνται.

Ο νέος νόμος εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων και αλλαγής πολιτικής που φάνηκε να αναδύεται ήδη από την περασμένη χρονιά.Η εκστρατεία κατά της διαφθοράς, που ξεκίνησε προεκλογικά ο άρχοντας του Κρεμλίνου, δεν φαίνεται να ήταν απλώς ένα πυροτέχνημα με σκοπό την -ούτως ή άλλως δεδομένη- επανεκλογή του στην προεδρία.

Ο Πούτιν, που χρησιμοποίησε στο παρελθόν τη διαφθορά για να χτυπήσει πολιτικούς του αντιπάλους (οι οποίοι ωστόσο είχαν πράγματι λερωμένα χέρια), αλλά και ολιγάρχες -επίσης πολιτικούς του αντιπάλους- της εποχής Γέλτσιν, που είχαν καταληστεύσει τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Ρωσίας, φέρεται τώρα έτοιμος να συγκρουστεί ακόμη και με τους δικούς του ανθρώπους. Τώρα που πλέον δείχνει σίγουρος και έχει εδραιώσει την εξουσία του, τώρα που το κράτος ξαναπήρε στα χέρια του από τους πλιατσικολόγους την ενέργεια, το αλουμίνιο, τα μέταλλα, τους βασικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους της αχανούς Ρωσίας, τώρα περνάει σε ένα νέο στάδιο.

Στόχο έχει να επαναπατρίσει τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έχουν βγάλει στο εξωτερικό οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι και να επιστρέψει στη Μόσχα το μαύρο χρήμα που λιμνάζει στις offshore και στα χρηματοκιβώτια των ξένων τραπεζών. Μέσω της νέας εκστρατείας κατά της διαφθοράς, προσπαθεί να βρει για τη Ρωσία τα απαραίτητα κεφάλαια που θα ενισχύσουν τις ρωσικές τράπεζες, θα επενδυθούν στην κτηματαγορά και τη βιομηχανία, κεφάλαια που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της χώρας.

Την ίδια ώρα που υπέβαλε ο Πέκτιν την παραίτησή του, ο πρόεδρος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας δήλωνε ότι μόνο το 2012 βγήκαν παράνομα στο εξωτερικό πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ, μαύρο ρωσικό χρήμα. Για το 2010, το ποσό έφτανε τα 75 δισ. και υπολογίζεται ότι ισούται με το 2,5% του ΑΕΠ.

Ο Σεργκέι Ιγνάντιεφ ο οποίος αποσύρεται από την προεδρία της τράπεζας τον ερχόμενο Ιούνιο, δήλωσε ότι έως και τα μισά από αυτά τα χρήματα συνδέονται με μια χούφτα ανθρώπους και θα μπορούσαν να εντοπιστούν. Ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση να περάσει νέους αυστηρότερους νόμους από τη Δούμα ώστε να ανοίγουν πιο εύκολα οι ύποπτοι τραπεζικοί λογαριασμοί και να μπορούν να κατάσχονται τα χρήματα που φεύγουν παράνομα από τη χώρα. Το Κρεμλίνο σχολίασε πως ίσως ο κεντρικός τραπεζίτης υπερβάλει στα νούμερα, όμως όλα δείχνουν ότι ο κύβος ερρίφθη.

Ο Πούτιν θα στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας με κάθε κόστος, αφού δεν μπορεί να αφήσει τη Ρωσία να πέσει στη δίνη της ύφεσης και της υπανάπτυξης. Το μήνυμα είναι απλό και σαφές: Οσοι έφαγαν και έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, καλά θα κάνουν να τα ξαναφέρουν πίσω. Αν επενδυθούν στη Ρωσία, κανείς δεν θα ρωτήσει από πού ήρθαν. Σε αυτή τη μάχη θα πέσουν θύματα και πολιτικοί του σύμμαχοι, όπως ο Πέκτιν. Η τράπουλα ξαναμοιράζεται, νέες συμμαχίες αναδεικνύονται.