11 Φεβρουαρίου 2013

Άγκυρα: «Η Κύπρος έχει μετατραπεί σε πιόνι της Ρωσίας» «Η Μόσχα χρησιμοποιεί τους Ε/κ για τα συμφέροντά της» δήλωσε ο Αλλατίν Μπουγιουκκαγιά


Νίκος Στέλγιας Ο φιλοκυβερνητικός τύπος της Τουρκίας αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και φέρνει στο προσκήνιο αξιοσημείωτους ισχυρισμούς. Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Στάρ» πίσω από τις πρόσφατες ενέργειες της Λευκωσίας κρύβονται οι φιλοδοξίες της Μόσχας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη Δευτέρα η «Στάρ» γράφει ότι ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Μπουγιουκκαγιά είπε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τους Ε/κ για τα συμφέροντά της. Η σχέση Ρωσίας – «Ε/κ τομέα» βάζει την σφραγίδα της και στο χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων Τουρκίας –ΕΕ, τονίζει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το βέτο στο Κεφάλαιο της Ενέργειας και τα βλέμματα τόσο στην Άγκυρα , όσο και στις Βρυξέλλες στρέφονται προς την Μόσχα.
Η «Στάρ» υπενθυμίζει ότι ο υπουργός , αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ, της Βρετανίας David Lidington σε συνέντευξη που είχε δώσει τον Νοέμβριο, είχε πει:  « Αν και η εξάρτηση  από την Ρωσία όσον αφορά την ενέργεια , ανησυχεί την ΕΕ, με τρελαίνει το γεγονός ότι δεν ανοίγει το Κεφάλαιο Ενέργειας με την Τουρκία που έχει γεωπολιτική σημασία από την πλευρά της διέλευσης της ενέργειας».

Ο κ. Μπουγιουκκαγιά τόνισε ότι πίσω από το βέτο των Ε/κ , η δύναμη ώθησης είναι η Ρωσία και πρόσθεσε: «Ολες οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα από πλευράς ενέργειας. Είναι εξαρτημένες μόνο από την Ρωσία. Είναι αναγκασμένες να παίρνουν ενέργεια με την τιμή που βάζει η Ρωσία και πέραν αυτού δεν αναπτύσσουν άλλη εναλλακτική περίπτωση. Όμως αν ανοίξει το Κεφάλαιο Ενέργειας με την Τουρκία τότε θα έρθουν στην επικαιρότητα οι εναλλακτικές περιπτώσεις ενέργειας μέσω Τουρκίας. Εγώ αν ήμουν Ρωσία και πούλαγα φυσικό αέριο σε υψηλή τιμή , τότε θα επιθυμούσα να παρεμποδιστεί το Κεφάλαιο Ενέργειας με την Τουρκία. Τα καπρίτσια που κάνουν οι Ε/κ με την επίδραση της Ρωσίας αντιτίθενται 100% με τα συμφέροντα της Ευρώπης και η ΕΕ δυστυχώς δεν μπορεί να δει τα συμφέροντά της στο θέμα αυτό λόγω του ρηχού τρόπου με τον οποίο βλέπει την ένταξη της Τουρκίας. Λόγω του εμποδίου για την Τουρκία, ενώ βρίσκεται στο ανώτατο όριο η ανάγκη για την ενέργεια, το θέμα αυτό δεν συζητείται με την Τουρκία , αλλά είναι θέμα δικής τους εκτίμησης . Η Τουρκία πλέον δεν είναι η παλιά Τουρκία , αυτό να μην το ξεχνούν» .

Προχωρούν σε χαρτογράφηση στα ΚατεχόμεναΑπό την Κυριακή, ο τουρκικός τύπος αναφέρεται στην νέα χαρτογράφηση, την οποία προωθεί η τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η «Sozcu» στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο « Η μικρή πατρίδα διαγράφει από το Κτηματολόγιο τα βρετανικά ίχνη» γράφει ότι η «ΤΔΒΚ» της οποίας τα πρωτότυπα σχέδια χαρτογράφησης έμειναν στον «Ε/κ τομέα» κατά την «ειρηνευτική επιχείρηση» του 1974 , τώρα αποκτά την νέα χαρτογράφηση της με την υποστήριξη της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν εργασίες για την ανανέωση της χαρτογράφησης. Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Zaman στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο « Η ΤΔΒΚ αποκτά τη νέα της χαρτογράφηση»

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη