11 Φεβρουαρίου 2013

Ριζικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα της Βρετανίας

Επιτέλους οι τραπεζίτες στο τοίχο να λογοδοτούν και να πληρώνουν για τα λάθη τους όχι οι πελάτες
(Περι τραπεζών 1)
 Νέα ριζοσπαστικά μέτρα παίρνει ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζιώρτζ ΄Οσπορν υποσχόμενος πλήρη αναδιοργάνωση του βρετανικού τραπεζικού συστήματος.  Σε βαρυσήμαντη ομιλία του στα γραφεία της JP MORGAN  στο Bournemouth (4.2.2013)  προέβη σε αυστηρές προειδοποιήσεις προς τις βρετανικές τράπεζες ότι θα διαχωρίσει τις δραστηριότητές τους αν δεν ακολουθήσουν τους νέους κανονισμούς και δεν παύσουν να χρησιμοποιούν κατά το δοκούν τα λεφτά των καταθετών τους για να σώζουν ριψοκίνδυνες συναλλαγές τους.

Εξηγώντας τον  νέο μεταρρυθμιστικό νόμο περί λειτουργίας των τραπεζών, ο οποίος ήδη στάλθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων,  ο υπουργός είπε προς τους τραπεζίτες ότι οι τράπεζες έπαυσαν πλέον να είναι πολύ μεγάλες για αποτυχίες και υποσχέθηκε να εισαγάγει νέες δυναμικές για να τερματίσει τις λανθασμένες ενέργειες τους.

Ο υπουργός επίσης δήλωσε ότι το αναμενόμενο πρόστιμο που θα καλεστεί να πληρώσει η  RBS (Royal Bank of Scotland) ως μέρος του σκανδάλου Λίπορ  (Libor – που σχετιζόταν με τα επιτόκια που επέβαλαν οι τράπεζες μεταξύ τους η μία της άλλης)  θα πληρωθεί από τα bonuses των υπαλλήλων στο τμήμα επενδύσεων της τράπεζας. Και είπε χαρακτηριστικά –«Οποιοδήποτε πρόστιμο που επιβάλλεται από το Ηνωμένο Βασίλειο θα το επωφεληθεί το δημόσιο. ΄Οταν όμως πρόκειται για λογαριασμούς προστίμων που καλείται η  RBS να πληρώσει, το ξεκαθαρίζω (είπε),   που επιβάλουν οι αμερικανικές αρχές, θα πρέπει να πληρωθεί από τους ίδιους τους  τραπεζίτες και όχι από τον φορολογούμενο… Το 2013 είναι ο χρόνος που θα αναδιοργανώσουμε το τραπεζικό μας σύστημα. Ούτως ώστε οι τράπεζες να δουλεύουν για τους πελάτες τους και όχι αντίστροφα. Ούτως ώστε εκείνοι που βρίσκονται στις θέσεις να προσέχουν τις τράπεζες και να διατηρούν την οικονομία μας ασφαλή είναι οι σωστοί άνθρωποι με τα σωστά όπλα να κάνουν τη δουλειά. Ούτως ώστε όταν γίνονται λάθη να είναι οι τράπεζες και όχι ο φορολογούμενος που να φορτώνεται τον λογαριασμό».
΄Ηδη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή που συστάθηκε να διερευνήσει το σκάνδαλο Λίπορ, έχει ήδη ζητήσει και  την δημιουργία μηχανισμών της κυβέρνησης που να μπορούν να σπάνε τις τράπεζες, αν δεν ακολουθούν τους κανονισμούς δηλαδή να διαχωρίζουν τις εργασίες τους όσον αφορά τις επενδύσεις από τις εργασίες εξυπηρέτησης  πελατών.
Το πρόστιμο που υπολογίζεται θα καλεστεί να πληρώσει στο Αμερικανικό δημόσιο η Royal Bank of Scotland μπορεί να φθάσει τα 500 εκατομμύρια λίρες, ποσό που δεν πρόκειται είπε ο υπουργός,  να πληρώσει ο φορολογούμενος αλλά οι ίδιοι οι τραπεζίτες που ευθύνονται για τα λάθη.  Θα είχαμε μεγάλη κατακραυγή είπε, αν ζητούσαμε από τους φορολογούμενους πολίτες να πληρώσουν τα πρόστιμα, πρέπει να τα πληρώσουν οι τραπεζίτες. Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το γιατί οι τραπεζίτες να παίρνουν παχουλά bonuses ένα χρόνο μετά το σκάνδαλο, ο υπουργός ΄Οσπορν συμφώνησε και ανέφερε ότι ήδη δύο διευθύνων σύμβουλοι έχουν επιστρέψει τα bonuses τους γιατί είναι άδικο.   Τα δημοσιεύματα επίσης αναφέρουν ότι εκείνοι που ευθύνονται θα λογοδοτήσουν.
Στην αναδιοργάνωση των τραπεζών ο υπουργός είπε ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όλοι οι πελάτες όλων των τραπεζών στην Βρετανία θα μπορούν να μεταφέρουν τους λογαριασμούς των από μια τράπεζα στην άλλη εντός 7 ημερών. Το μόνο που θα έχουν να κάνουν είπε, θα είναι μια υπογραφή στην νέα τράπεζα και τα υπόλοιπα θα ακολουθούν δίχως πρόβλημα στον πελάτη.
«Θέλω νέα πρόσωπα στις τράπεζες στην εξυπηρέτηση των πελατών που να προσφέρουν νέες και καλύτερες εξυπηρετήσεις, που να τραντάξουν το υφιστάμενο κατεστημένο» , δήλωσε.

Osborne vows to ‘reset’ bank system

http://www.standard.co.uk/panewsfeeds/osborne-vows-to-reset-bank-system-8480150.html
Δημοσιεύθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2013 στις ηλεκτρονικές εφημερίδες
http://agora-dialogue.com/?p=56625 5.2.2013
http://www.koukouvagia.com/periexomena/die8nh/rizikes_allages_sto_trapeziko_sustima_tis_bretanias1360044108.html
 http://www.tanea-london.net/NowNews/HOME.index.html

http://fanoulla.koukouvagia.com/