11 Φεβρουαρίου 2013

Η μεγάλη παγίδα των φορολογικών εσόδων

αγροτες, τελικες, κινητοποιησεις, αγροτων
Η διαπραγμάτευση για τον κ. Σαμαρά στην σύνοδο κορυφής πήγε για άλλη μία φορά αρκετά καλά και η Ελλάδα πήρε περισσότερα χρήματα από τα κοινοτικά ταμεία σε σχέση με εκείνα που περιμέναμε. Να μην ξεχνάμε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Το επόμενο και πιο σοβαρό στοίχημα είναι αυτό των εσόδων...Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η αριστερά ενεργοποίησε τους μηχανισμούς που διαθέτει στα συνδικάτα και στον αγροτικό χώρο και επιδιώκει να δημιουργήσει σε αυτή την φάση μία εικόνα γενικού ξεσηκωμού. Πιέζουν να ανατρέψουν την βελτίωση της δημοσκοπικής εικόνας της κυβέρνησης και ταυτόχρονα ανεβάζουν το θερμόμετρο ενόψει του επόμενου στοιχήματος!

Η μητέρα των μαχών θα είναι στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων. Αν η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να πιάσει τους στόχους της, τότε τα ταμπλόιντ στην Ευρώπη θα επαναφέρουν το θέμα της Ελλάδας στην πρώτη σελίδα. Οι γερμανικές εκλογές είναι μπροστά και οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα δουν με ιδιαίτερα καλό τρόπο την πιθανότητα να πρέπει να πληρώσουν για την Ελλάδα.

Η ελληνική κοινωνία, ωστόσο, βλέπει το θέμα με ένα διαφορετικό τρόπο. Οι Έλληνες φορολογούμενοι γνωρίζουν ότι έχουν ήδη υπερφορολογηθεί και ότι αντικειμενικά δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, όπως ζητάει στην πράξη το επιτελείο του κ. Στουρνάρα.

Είναι τουλάχιστον αστείο να περιμένει κανείς ότι θα βρει τους απαιτούμενους πόρους από νέους φόρους, όταν η κοινωνία είναι στα όριά της και μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού έχουν πρόβλημα να ανταποκριθούν ακόμη και στις υφιστάμενες υποχρεώσεις τους προς το κράτος και τις τράπεζες.

Επίσης, είναι εντελώς ανόητο να περιμένει κανείς ότι μπορεί να βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση, όταν το πρόγραμμα που έφτιαξε η τρόικα μαζί με τον κ. Στουρνάρα προβλέπει μείωση της πιστωτικής επέκτασης κατά 3,5% για το 2013!

Την ίδια ώρα δεν θα πρέπει να μας παραξενεύει η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με συμφέροντα που θα ήθελαν να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ! Σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει από νέους φόρους το ισόποσο των χρημάτων που θα έχει χάσει από μία ιδιωτικοποίηση που δεν θα γίνει...

Η κατάσταση είναι ζοφερή. Και χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα ουσίας στο εσωτερικό της χώρας. Οι νέοι φόροι δεν είναι λύση. Αντίθετα, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να μειωθεί η πίεση που ασκείται μέσω των φόρων στην κοινωνία. Κι ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος από την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Και μάλιστα όχι μόνο αυτών που προβλέπονται στο πρόγραμμα.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr