18 Φεβρουαρίου 2013

Φονικές μάχες στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου

Τουλάχιστον δυο μαχητές της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και πέντε Σύροι αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχες στα σύνορα της Συρίας και του Λιβάνου, δήλωσαν Λιβανέζοι πολίτες και πηγές της συριακής αντιπολίτευσης χθες.Η σύγκρουση ανάμεσα στη σιιτική Χεζμπολάχ και τους σουνίτες Σύρους αντάρτες, σε μια περιοχή όπου ζει ένας θρησκευτικά μικτός πληθυσμός νοτιοδυτικά της πόλης Χομς, δείχνει, σύμφωνα με παρατηρητές, ότι η Χεζμπολάχ εμπλέκεται πλέον στον πόλεμο στη Συρία και ότι ο θρησκευτικός διχασμός στην Μέση Ανατολή βαθαίνει. Η Χεζμπολάχ θεωρείται ένας από τους κύριους σύμμαχους του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι μάχες άρχισαν το Σάββατο, όταν Λιβανέζοι μαχητές της Χεζμπολάχ, που ελέγχουν οκτώ συριακά μεθοριακά χωριά, προσπάθησαν να κινηθούν προς τρία κοντινά χωριά που ελέγχουν μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), είπε ο Χάντι αλ Αμπντάλα της Γενικής Επιτροπής της Συριακής Επανάστασης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς και κατοίκους της περιοχής, συριακά επιθετικά ελικόπτερα εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον θέσεων των Σύρων ανταρτών για να υποστηρίξουν την προέλαση της μονάδας της Χεζμπολάχ, στο πλευρό της οποίας μάχονται παραστρατιωτικοί στρατολογημένοι στα χωριά που ελέγχουν οι Λιβανέζοι μαχητές.

«Η δύναμη της Χεζμπολάχ κινήθηκε πεζή και υποστηριζόταν από εκτοξευτές ρουκετών. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός χρειάστηκε να καλέσει δυο άρματα μάχης που έχουν καταληφθεί από το στρατό του Άσαντ για να απωθήσουν την επίθεση», είπε ο Αμπντάλα μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα σχεδόν δύο χρόνια που διαρκεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης έπειτα από τέσσερις δεκαετίες διακυβέρνησης από την οικογένεια των Άσαντ.

Ο πόλεμος αυτός προσλαμβάνει θρησκευτικό χαρακτήρα και επιτείνει τις εντάσεις στην περιφέρεια. Σκληροπυρηνικοί σουνίτες μάχονται εναντίον του Άσαντ, ενώ το σιιτικό Ιράν και η Χεζμπολάχ διαμηνύουν ότι δεν θα επιτρέψουν την πτώση του Άσαντ.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ένας αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκε στη Συρία από αντάρτες την Πέμπτη.