Της Μιράντας Λυσάνδρου
Τα ανέλπιστα, για τους δημοσκόπους, υψηλά ποσοστά που έλαβε ο Γιώργος Λιλλήκας στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκλήφθηκαν από το κεντρικό επιτελείο του υποψηφίου ως μία ισχυρή λαϊκή εντολή για σχηματισμό ενός νέου κόμματος στον κεντρώο πολιτικό χώρο. Πέραν από τη διαχείριση της αμέσως επόμενης ημέρας και του τρόπου που θα τύχει διαπραγμάτευσης η δύναμη του 24,93% ενόψει του δευτέρου γύρου των εκλογών, το ξεκάθαρο μήνυμα που έφτασε στο κεντρικό επιτελείο Λιλλήκα το βράδυ των εκλογών αλλά και το μήνυμα που εστάλη από τον ίδιο τον υποψήφιο και τον περίγυρο του, ήταν πως μπήκαν οι βάσεις για να γίνει το επόμενο βήμα: Μία κίνηση πολιτικής χειραφέτησης.
«Αυτή είναι μόνο η αρχή, η πορεία τώρα αρχίζει», δήλωσε στην πρώτη-πρώτη τοποθέτησή του ο κ. Λιλλήκας, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις εκτιμήσεις ως προς το ποιοι είναι οι στόχοι του. Τις τοποθετήσεις Λιλλήκα επευφημούσαν δεκάδες οπαδοί του φωνάζοντας «άξιος, άξιος». «Τα ποσοστά που λάβαμε είναι πρωτοφανή», είπε ο κ. Λιλλήκας. «Γράψαμε ιστορία. Οι πολίτες έχουν και δύναμη και φωνή», τονίζοντας πώς του ανέθεσαν μια μεγάλη ευθύνη και θα τους τιμήσει. «Θα μας βρουν δυναμικά μπροστά τους όσοι θέλουν να υποθηκεύσουν τον τόπο», είπε με αέρα νικητή ο κ. Λιλλήκας, παρότι λίγο νωρίτερα είχε χάσει την ευκαιρία που οδηγούσε στη διεκδίκηση του ύπατου αξιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως εκτιμούν στελέχη του επιτελείου του, ο κ. Λιλλήκας κάνει το νέο του ξεκίνημα έχοντας πίσω του ένα «μεικτό» ποσοστό του 25% αλλά ένα καθαρό ποσοστό της τάξης του 18-20% εάν αφαιρεθεί το 5-6% με το οποίο πριμοδότησε η ΕΔΕΚ την υποψηφιότητα Λιλλήκα.
Οι ίδιες εκτιμήσεις δεν αποκλείουν πάντως συμπόρευση της ΕΔΕΚ με τον κ. Λιλλήκα στο νέο κομματικό σκηνικό που διαμορφώνεται. Η ίδια πηγή διερωτήθηκε εάν θα ήταν προς το συμφέρον της ΕΔΕΚ να μείνει στην απομόνωση με ένα ποσοστό της τάξης του 6% ή να εκπροσωπείται από ένα καινούργιο χώρο που θα συνενώσει τον κεντρώο χώρο. Αυτή η τοποθέτηση ξεκαθαρίζει τις προθέσεις Λιλλήκα παρά το γεγονός ότι στο επιτελείο του επισήμως αναφέρουν πως τίποτα δεν συζητήθηκε όλους αυτούς τους μήνες της προεκλογικής γιατί ο στόχος ήταν η προεδρία της Δημοκρατίας. Σε ότι αφορά στην ΕΔΕΚ θα λάβει τις αποφάσεις της, τουλάχιστον το πώς θα συνεχίσει στο δεύτερο γύρο, την ερχόμενη Τρίτη.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου καταδεικνύει πώς η μάχη για την ηγεμονία του κέντρου έχει ξεκινήσει. Το ερώτημα που μένει ακόμη αναπάντητο είναι το ποια θα είναι η θέση του Νικόλα Παπαδόπουλου ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί τις επόμενες μέρες. Οι πηγές μας από το επιτελείο Λιλλήκα εκτιμούν πως ο κ. Παπαδόπουλος δεν θα επέστρεφε σε ένα ΔΗΚΟ το οποίο μοιράστηκε στα δύο και πώς θα ήταν πως το συμφέρον του να συμμετάσχει σε ένα νεοσύστατο κομματικό σχηματισμό.
Πληροφορίες οι οποίες κυκλοφορούν έντονα στο κομματικό παρασκήνιο είναι πως Γιώργος Λιλλήκας και Νικόλας Παπαδόπουλος θα «ενώσουν δυνάμεις» με στόχο την κοινοβουλευτική παρουσία του χώρου που θέλουν να εκπροσωπούν. Όπως ακούγεται ο κ. Παπαδόπουλος δεν αποκλείεται να αποχωρήσει από το ΔΗΚΟ, θα διατηρήσει ωστόσο τη βουλευτική του έδρα και θα «αυτονομηθεί» σε μια νέα συμμαχία με τον Ζαχαρία Κουλία και τον Νίκο Κουτσού, οι οποίοι στήριξαν δυναμικά την υποψηφιότητα Λιλλήκα.
Πάντως το ΔΗΚΟ θα επιχειρήσει με νύχια και με δόντια να ανατρέψει αυτή την πορεία. Αυτό το μήνυμα έστειλε με τις δηλώσεις του κι ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν τη νύχτα των εκλογών λέγοντας ότι «θα βρεθούμε ξανά με τους καλοπροαίρετους ψηφοφόρους μας» και ότι λίγο-πολύ το ΔΗΚΟ θα σταθεί εμπόδιο στους σχεδιασμούς και στους προσανατολισμούς Λιλλήκα για «μια νέα αρχή»