14 Φεβρουαρίου 2013

Εμφαση στην κατασκοπία δίνει η Αγκυρα

Το μυστηριώδες ίχνος που εντποίστηκε από ελληνικά ραντάρ στην περιοχή της Καλύμνου δεν αποκλείεται να συνδέεται με την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών υψηλής τεχνολογίας
 Τις προβλέψεις του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου Stratfor περί ραγδαίας γεωπολιτικής ανάπτυξης της Τουρκίας μέχρι τα μέσα του αιώνα που διανύουμε και περί ανάδειξής της σε ηγεμονικό παράγοντα στην περιοχή, έφερε στο μυαλό πολλών το μυστηριώδες ίχνος που εντόπισαν τις προηγούμενες ημέρες τα ελληνικά ραντάρ στην περιοχή της Καλύμνου.


Ευρισκόμενη σε ένα σημείο-κλειδί, δίπλα στη Μέση Ανατολή και με μια αμυντική βιομηχανία που δείχνει ιδιαίτερα δραστήρια, η Τουρκία, ακόμα κι αν δεν καταστεί ηγεμονικός παράγοντας στην περιοχή, σίγουρα δεν θα είναι ο φιλήσυχος γείτονας, σε ένα Αιγαίο που μυρίζει πετρέλαιο. Εχει ήδη στρέψει το ενδιαφέρον της στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, την ώρα που η χώρα μας στρέφει το δικό της ενδιαφέρον στο ξεπούλημα των υπερχρεωμένων λόγω κακής διαχείρισης και υποτονικών αμυντικών βιομηχανιών. Ενα από τα πρόσφατα προγράμματα που ανέπτυξε είναι η κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, drones, τα οποία ως όπλο μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για κατασκοπευτικές πτήσεις είτε ακόμα και για επιχειρήσεις προσβολής στόχων.

Από το 2004, την ώρα που η Ελλάδα γνώριζε την «ανάπτυξη» των Ολυμπιακών Αγώνων, η Τουρκία ανέπτυσσε ερευνητικά προγράμματα κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ παράλληλα στρεφόταν και σε αγορές από άλλες χώρες ή ακόμα και απαιτούσε δωρεές από συμμάχους. Γεγονός είναι ότι επιθυμούσε σφόδρα να μπει πρώτη σε αυτή την τεχνολογία, αυξάνοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές της δυνατότητες.

Η Turkish Aerospace Industries, που ανέπτυξε ένα από τα τουρκικά drones, ανακοίνωσε ότι οι τελικές δοκιμές του μη επανδρωμένου αεροσκάφους ANKA τουρκικής κατασκευής ολοκληρώθηκαν στις 22 Ιανουαρίου 2013 και ήδη συζητά με την αρμόδια γραμματεία της στρατιωτικής βιομηχανίας για τη σύναψη συμβολαίου μαζικής παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η πρόσφατη δοκιμαστική πτήση διήρκεσε 18 ώρες και το αεροσκάφος έφτασε σε εμβέλεια 200 χιλιομέτρων πριν προσγειωθεί επιτυχώς. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του τουρκικού στρατού, ώστε να μπορεί να ελέγχει καλύτερα μια περιοχή σε απόσταση και να μεταφέρει πληροφορίες για καλύτερες εκτιμήσεις. Κι όλα αυτά χωρίς να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Παράλληλα η Τουρκία είχε προμηθευτεί 10 ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron, τα οποία όμως, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής τηλεόρασης, επρόκειτο να επιστραφούν, καθώς παρουσίασαν προβλήματα. Τέλος, τον περασμένο χρόνο οι ΗΠΑ εγκατέστησαν σε τουρκικό έδαφος μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Predator, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο Αφγανιστάν και έπειτα από απόφαση των ΗΠΑ φιλοξενούνται στην Τουρκία προκειμένου να ενισχύσει τα σύνορά της με τη Συρία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός πάντως είχε προτείνει ακόμα και αγορά των συγκεκριμένων αεροσκαφών, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν αποφάσιζαν να επιτρέψουν τη φιλοξενία των υπερσύγχρονων drones στην Τουρκία.

Το βέβαιο είναι πως η Τουρκία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση υπερσύγχρονων αεροσκαφών, τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει στο Αιγαίο, αποφεύγοντας τα ελληνικά ραντάρ, ώστε να λάβει τις πληροφορίες που επιθυμεί. Τα ελληνικά αεροσκάφη που ειδοποιήθηκαν να αναχαιτίσουν το άγνωστο ίχνος στην περιοχή της Καρπάθου, αν και έσπευσαν άμεσα μετά την απογείωσή τους από την Κρήτη, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κάτι. Ισως παρόμοια φαινόμενα γίνουν όλο και συχνότερα τους προσεχείς μήνες.
http://www.efsyn.gr/?p=23847