14 Φεβρουαρίου 2013

Τουρκία: Δεν γίνεται να είναι όλοι ευχαριστημένοι με τις σχέσεις μας με το Ιράκ

Η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη και αμέτοχη στην άνθηση της αγοράς ενέργειας στο βόρειο Ιράκ και δεν πρόκειται να προσπαθήσει να πείσει κανέναν, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, Taner Yildiz, σε μία από τις πιο αυστηρές δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα, όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Zaman.«Τί πιο φυσικό από το να φροντίζουμε τα συμφέροντά μας στην ενεργειακή συνεργασία με την τοπική κυβέρνηση στο βόρειο Ιράκ; ... Ορισμένες χώρες μπορεί να μην το εγκρίνουν, όμως αυτό δεν μπορεί να αλλάξει τη στάση μας σε επενδύσεις στον τομέα αυτό», είπε ο Yildiz σε έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό στην Κωνσταντινούπολη.


Σημειώνεται ότι προσφάτως, η Τουρκία επέκτεινε τη συνεργασία της στον τομέα της ενέργειας με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) στο βόρειο Ιράκ. Η κρατική Turkish Petroleum Corporation (TPAO) και η τούρκο-βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία Genel Energy PLC, ήδη πραγματοποιούν έρευνες για πετρέλαιο στο βόρειο Ιράκ – οι ποσότητες του οποίου εκτιμώνται σε 45 δισεκατομμύρια βαρέλια, ενώ η περιοχή διαθέτει και πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Όλη αυτή η «ενεργειακή προίκα» του Ιράκ αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για τη φτωχή σε ενέργεια Τουρκία. Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) αντλεί σήμερα περίπου 20.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, τα οποία «περνούν» τα τουρκικά σύνορα, σε αντάλλαγμα με προϊόντα διύλισης πετρελαίου.

Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία έχει προβεί σε επενδύσεις στις αγορές ενέργειας της Βενεζουέλας και της Κολομβίας, ο Yıldız δήλωσε ότι «θα είναι παράξενο η χώρα του να κάνει τα στραβά μάτια σε μια αγορά που βρίσκεται δίπλα της».

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του συντάγματος του Ιράκ, όσον αφορά την ομοσπονδιακή δομή του.... Η αύξηση των εισοδημάτων θα κάνει ισχυρότερο το γείτονά μας», σχολίασε ο Τούρκος υπουργός.


Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi