28 Μαρτίου 2016

Μήνυμα από το Κρεμλίνο


Η συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία δεν σημαίνει ότι υπάρχει δυναμική συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας με τις ΗΠΑ και τη Δύση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Πέσκοφ. Δεν έχουμε παρόμοια ψευδαίσθηση, υπογράμμισε. Στη συνέχεια ισορρόπησε τη σκληρή διατύπωση με την προσθήκη ότι τουλάχιστον η βούληση της αμερικανικής πλευράς να συζητήσει την παραπάνω προοπτική είναι ένα σοβαρό βήμα στη σωστή κατεύθυνση.Πώς μπορεί να ερμηνευθεί το παραπάνω μήνυμα του Κρεμλίνου λίγο μετά τη συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ στη Μόσχα όπου καταγράφηκε σημαντική πρόοδος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, με τις ΗΠΑ να μη θέτουν επί του παρόντος θέμα αποχώρησης του Ασαντ;

Πολύ απλά η Ρωσία δηλώνει ότι για να υπάρξει και πέραν της Συρίας συμμαχία χρειάζεται συνολική αναθεώρηση της στρατηγικής των ΗΠΑ:
• Να αναγνωρίσει η Ουάσιγκτον ότι η Μόσχα ως μεγάλη δύναμη θα έχει βαρύνοντα λόγο στην πρώην ΕΣΣΔ και στη σκιά αυτής της παραδοχής να αναζητηθεί πολιτική λύση στην Ουκρανία.
• Να πάψει να θεωρείται κίνδυνος για τα αμερικανικά ζωτικά συμφέροντα η συνεργασία Ρωσίας - ΕΕ (κυρίως Γερμανίας) ως μια Ευρασιατική Συμμαχία που περιθωριοποιεί τις ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια, το Κρεμλίνο υπογραμμίζει ότι δεν αρκεί μια διευθέτηση για την ανατολική Ουκρανία και η συνεπακόλουθη άρση των κυρώσεων της Δύσης και των ρωσικών αντιποίνων αλλά απαιτείται μια συνολική αναθεώρηση της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στη μετασοβιετική Ρωσία έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε τα πρώτα χρόνια της θητείας Κλίντον στον Λευκό Οίκο.

Επιπλέον ο εκπρόσωπος του Πούτιν εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ακόμη έχουν σύγχυση για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή: Δεν συζητάμε, τόνισε, την εδαφική ακεραιότητα των κρατών της Μέσης Ανατολής , το στάτους κβο είναι "ιερή αγελάδα" συνέχισε και η θέση αυτή ισχύει για την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ. Στο σημείο αυτό το μήνυμα διαφοροποίησης από την Ουάσιγκτον για τη μεθεπόμενη μέρα, μετά τη μεταβατική περίοδο στη Συρία, αποτελεί και το πρώτο μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους τον Νοέμβριο μήνυμα-άνοιγμα προς την Αγκυρα: η στήριξη των Κούρδων της Συρίας εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τη Μόσχα θα σταματήσει στα σύνορα της Τουρκίας υπό τον όρον ότι οι Ερντογάν-Νταβούτογλου θα αποδεχθούν ότι δεν έχουν λόγο στην επόμενη μέρα στη Δαμασκό.
Αργή και προσεκτική στις κινήσεις της, συντηρητική-σταθεροποιητική, με αλλεργία στην επαναχάραξη χαρτών, η ρωσική διπλωματία προβαίνει σε επίδειξη υπευθυνότητας.
kapopoulos@pegasus.gr